Ekonomija, Kosovo i širenje moći "predsednika bogatih" na Balkanu 1Foto: EPA-EFE-ETIENNE-LAURENT

Spektakularan doček koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema za svog sutrašnjeg gosta, predsednika Francuske, Emanuela Makrona…

.. ima uporišta u očekivanjima da će ovaj prvi predsednik Francuske, koji posle 18 godina dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, stati, bar delimično, na stranu Srbije, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, što bi moglo da bude, tvrde analitičari, potvrđeno davanjem velikih poslova Francuskoj u Srbiji, u okvirima javno-privatnog partnerstva, poput već ostvarene koncesije na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu (ugovor još nije objavljen), preradu otpada u Vinči, kao i izgradnje metroa u Beogradu. Emanuel Makron, u francuskoj ali i svetskoj javnosti uveliko prepoznat kao „predsednik bogatih“, koji se mesecima unazad, upravo zbog takve (opravdane i dokazane) reputacije suočavao sa masovnim demonstracijama u svojoj zemlji, prema navodima ovdašnjih medija, vrlo lako bi podržao navodni dogovor predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i predsednika Kosova, Hašima Tačija, u vezi sa razgraničenjem po etničkom principu, odnosno razmenom teritorija između dve države.

Takođe, Makron je u široj javnosti, prema navodima dobro upućenih posmatrača prilika, opredeljen kao neko ko ima tendencije da prevlada i zauzima pozicije što veće moći na uticaj prilika u svetu, pre svega, umanjujući uticaj kolega i „konkurenata“ iz Nemačke.

Imajući u vidu značaj rešavanja kosovskog pitanja i uloge kako Evropske unije tako i Sjedinjenih Američkih Država u tom procesu, izvesno je da je zainteresovanost za susret dva predsednika, Makrona i Vučića, iako, preovlađujuće ekonomske, ipak, i političke prirode, uprkos pokušajima provladinih medija da tu temu stave sa strane i iz fokusa javnosti tokom današnjeg i sutrašnjeg dana boravka Makrona u Srbiji.

Urednik u listu „Le Monde Diplomatique“ Ivica Mladenović je, recimo, za N1 ocenio da je današnji doček, koji Vučić priprema za svog kolegu, upravo po Makronovoj meri, jer, kako je naveo, „videćete da je on mnogo više od Olanda, Sarkozija ili Miterana opčinjen svojom predsedničkom ulogom i istorijskom ulogom francuske nacije, tako da neće biti neočekivano ukoliko bude iskreno oduševljen spektakularnim prijemom koji mu priprema Vučićev režim“.

Zato je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, tokom jučerašnjeg dana, apelovao na strpljenje građana Beograda. Stefanović je u kontekstu tvrdnji da je poseta Makrona važna kao poruka za evropske integracije Srbije, ali i za dalji ekonomski i sveukupni razvoj zemlje, zamolio Beograđane za strpljenje zbog izmene, odnosno obustave režima saobraćaja u vreme uobičajeno za vraćanje sa posla. „MUP će se truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća. Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmeravaju saobraćaj“, rekao je Stefanović. Kako je juče saopštio MUP, predsednik Francuske doputovaće na beogradski aerodrom Nikola Tesla danas, oko 15 časova, a sat vremena kasnije planirana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija na Novom Beogradu. Makron će u 18.20 časova položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. na Novom groblju, a potom i na grobu heroine Prvog svetskog rata, Milunke Savić, koja je sahranjena u Aleji velikana. Za 19 časova planirana je ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i zajedničko obraćanje predsednika Francuske i Srbije. Poseta Emanuela Makrona Beogradu završava se u utorak, 16. jula, kada će on i Vučić razgovarati sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari