Engel: Vučić čini sve kako bi potkopao demokratiju na Kosovu 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predsednik Odbora za spoljne poslove Eliot Engel rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku gvozdenom pesnicom i čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu, pokušavajući da podstakne zemlje da povuku priznanje, prenosi danas RTK.

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Engel smatra da je veoma zabrinjavajuće to što deluje da su SAD na strani Vučića.

„Upravo su održani izbori na Kosovu a sada deluje da se SAD povlače od dvostranačke posvećenosti koju smo imali tokom ranijih administracija, počevši od Klintona, pa onda Buša i dalje“, rekao je Engel.

Tokom rasprave Engel je još jednom podsetio na zahvalnost koju su Albanci izrazili za američki narod.

„Bez obzira koliko putovali, nikad ne možete naći mesto koje Amerikance dočekuje onako srećno kao na Kosovu”, rekao je Engel.

U martu ove godine, dva američka senatora, David Perdju i Rand Paul, rekli su da bi Sjedinjene Države trebalo da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu ukoliko Kosovo ne ukine stopostotnu taksu na srpsku robu.

U međuvremenu, najavljena je suspenzija programa američke vlade Čelendž Korporejšn (Challenge Corporation), vredne 50 miliona dolara.

Vlada Kosova zamenila je porez reciprocitetom, ali ne i za robu iz BiH, odluku koju američke vlasti nisu pozdravile, jer su zahtevale da se ne stvaraju prepreke u procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Dijalog Između Prištine i Beograda obustavljen od novembra 2018. godine, kada je uvedena taksa na srpsku robu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari