EP priprema teren za dijalog vlasti i opozicije 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Delegacija Evropskog parlamenta za Srbiju će 4. novembra raspravljati o postizbornom pejzažu u Srbiji, uključujući političku, ekonomsku i pandemijsku situaciju, kao i o odnosima Evropske unije i Srbije, navodi se u saopštenju, koje je objavio portal EWB.

Sastanku će prisustvovati Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije pri Evropskoj uniji, Kristor Makridis, zamenik šefa jedinice Evropske komisije za Srbiju, Elza Fenet, šefica Odseka za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove, a o ishodu parlamentarnih izbora i budućnosti demokratije u Srbiji, kao i o učinku demokratskih studija govoriće Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.

Diplomatski izvori Danasa iz Brisela objašnjavaju da će taj sastanak služiti kao „priprema terena“ za narednu fazu pregovora vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, koja bi trebalo da se održava pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Podsetimo, predsednik EP David Sasoli i poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik uputili su pisma novom predsedniku srpskog parlamenta Ivici Dačiću u kojem izražavaju spremnost EP da se ponovo angažuje u navedenim diskusijama, te izrazili neophodnost unapređenja uslova za održavanje izbora u našoj državi.

Dačić je potvrdio nedavna saznanja Danasa da će se ti razgovori organizovati u Narodnoj skupštini, kao i da neće učestvovati samo stranke koje imaju svoje predstavnike u parlamentu, već će biti pozvane i političke organizacije koje su bojkotovale junske izbore.

Udružena opozicija Srbije je najavila da će učestvovati u dijalogu s vlastima, ali je kao uslov navela ponovno posredovanje EP-a.

Diplomate takođe ističu da je EP „postao najkritičkiji glas, među svim institucijama Evropske unije“.

Kako objašnjavaju, nekoliko evroposlanika „pažljivo prati situaciju u Srbiju, naročito kada je reč o stagnaciji demokratije i drugim spornim pitanjima iz domena vladavine prava“. U tom kontekstu tumače i sastanak zakazan za 4. novembar.

„EP će pre nego što se iznova angažuje u dijalogu u Srbiji najpre pomno skenirati stanje na terenu. U taj proces uključiće i sagovornike iz civilnog sektora, pre svega one koji se bave izbornim uslovima i medijskom scenom“, ukazuju naši izvori.

Očekuje se, takođe, da će se u skorije vreme predstavnici EP sastati sa ministarkom za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog Gordanom Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari