EU je mirovni projekat 1Foto: FoNet/TV (arhiva)

Evropska unija je, pre svega, mirovni projekat i mi na Balkanu vrlo dobro znamo koliko je to važno, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca i predsednika Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića povodom Dana Evrope i Dana pobede.

Budimo svesni da je Šumanova deklaracija doneta samo pet godina nakon Drugog svetskog rata koji je rastrgao naš kontinent i ona stoga predstavlja zbližavanje sa ciljem da se prevaziđu strahote prošlosti i poziva da se usredsredimo na ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas deli, naveli su Lutovac i Zelenović.

Oni podsećaju da je jedna od najcitiranih rečenica Šumanove deklaracije „Evropa se neće izgraditi odjednom ili prema jedinstvenom planu, već putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost“ i navode da se konkretna postignuća Evropske unije mogu osetiti svuda oko nas. Lutovac i Zelenović podsećaju da je EU podržala borbu za demokratiju u Srbiji i demokratsku tranziciju i da smo od Unije od 2001. godine dobili više od tri milijarde evra nepovratnih grantova za razvoj obrazovnog sistema, zdravstva, zaštite životne sredine, infrastrukture i još mnogo toga.

„U trenutku kada je pandemija stigla u Srbiju, EU je ponovo bila naš pouzdan partner. Dobili smo veliku količinu medicinske opreme, a EU je finansirala prevoz kupljene opreme iz zemalja širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Ne sumnjamo, dodaje se, u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju, koju je finansirala Evropska unija proteklih 20 godina, a to ne treba da smatramo za milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju, jer procvat Srbije samo može da ide u korist Evropske unije, i obrnuto. Lutovac i Zelenović ukazuju da je Srbija evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepletene sa ostatkom kontinenta, zbog čega su naše budućnosti neraskidivo povezane.

Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice – klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija, kao i migracije, će uticati na sve nas, bez obzira na status članstva, a samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti našeg kontinenta, poručili su Lutovac i Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari