EU na Kosovu traži rasvetljavanje napada na Slobodana Petrovića 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kancelarija Evropske unije na Kosovu zahteva od institucija Kosova da se do kraja rasvetle sve činjenice u vezi sa jučerašnjim napadom na predsednika Samostalne liberalne stranke Kosova i poslanikom Skupštine Slobodanom Petrovićem.

„Mi imamo informacije o tom incidentu koji se juče dogodio u Prištini. Mi očekujemo od vlasti na Kosovu da obave punu istragu kako bi se pronašle činjenice“, kaže se u odgovoru kancelarije EU na pitanje portala gazetaexpress.com.

Napad na Petrovića juče su osudili najviši zvaničnici Kosova.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović juče je izjavio da je fizički napadnut od strane člana Srpske liste Milana Kostića, koji je bio politički savetnik smenjenog ministra poljoprivede Nenada Rikala.

On je na konferenciji za medije u Skupštini Kosova izjavio da je napad izvršen u blizini Skupštine Kosova nakon što je učestvovao u emisiji RTK2 gde je govorio o zloupotrebama bivšeg ministra poljoprivrede iz Srpske liste Nenada Rikala.

To je, prema njemu, bio motiv napada.

Rekao je da je odmah posle napada pozvao policiju Kosova kojoj je dao izjavu.

Policija Kosova je saopštila da je oko 10.30 časova dobila informaciju da je u ulici „Fazli Grajčevci“ u Prištini dogodio nesporazum između tri osobe i da su u policiju privedene dve osobe.

„Trenutno se, u koordinaciji sa državnim tužiocem, istražne radnje kako bi se nastavilo sa daljim procedurama“, kaže se u saopštenju policije.

Petrović je rekao da ga mogu ubiti, ali da nije čovek koji može da se uplaši.

Srpska lista je u saopštenju istakla da je danas oko 10 časova u centru Prištine, napadnut istaknuti član Srpske liste Milan Kostić.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Kosova Slobodan Petrović je 13 marta, sedam dana pre ovog napada uputio otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome je odbacio tvrdnje da je u Skupštini Kosova glasao za platformu za dijalog sa Beogradom i formiranje vojske Kosova i optužio Vučića da obmanjuje javnost.

Petrović je naveo da Vučić obmanjuje javnost tako što svoje neuspehe i neuspehe Srpske liste, pokušava da opravda time što njega napada.

„Ne želim da ulazim u to da li to radite svesno i namerno ili Vas neki organi, Vaši savetnici, ili predstavnici Srpske liste pogrešno informišu, ali mislim da nije ozbiljno da predsednik jedne države iznosi neistine i obmanjuje javnost“, navodi se u otvorenom pismu.

Petrović ističe da ga je u poslednjih nedelju dana predsednik Vučić tri puta spomenuo i sva tri puta izrekao neistine.

„Rekli ste da sam ja kao poslanik u Skupštini Kosova glasao za kosovsku platformu za dijalog i da je moj glas bio odlučujući. Istina je da nisam glasao ni za niti protiv, već sam bio uzdržan, što se vrlo lako može proveriti“, napisao je Petrović.

On je odbacio kao neistinite izjave da je obezbedio kvorum za sednicu na kojoj se glasalo o platformi.

Takođe je odbacio kao neistinite izjave predsednika Srbije da je“ pajtos Dragana Đilasa“ i da podržava proteste „1 od 5 miliona“.

„Istina je da Dragana Đilasa ne poznajem lično, niti sam ikad s njim razgovarao, niti sam ga ikad video, sem na televiziji. Pre desetak dana sam javno obećao da ako neko dokaže da ja ili Dijana Živić, ministarka poljoprivrede u Vladi Kosova, za koju neki vaši ministri tvrde da je organizator protesta 1 od 5 miliona u Gračanici, imamo bilo kakve veze sa protestima 1 od 5 miliona, da ćemo oboje podneti ostavke i da se više nikada nećemo baviti politikom“, napisao je Petrović.

„Ovim ne želim da se Vama ili bilo kome pravdam, već samo dokazujem da govorite neistinu“, naveo je Petrović.

Predsednik SLS je kazao da se slaže sa pojedinim zahtevima sa protesta „1 od 5 miliona“, a posebno sa zahtevima u kojima se traže odgovori na pitanja ko je ubio Olivera Ivanovića i šta znači razgraničenje.

„Ali budite sigurni, a Vi to dobro znate, da kada bi Samostalna liberalna stranka organizovala protest 1 od 5 miliona, u Gračanici bi bilo nekoliko hiljada ljudi, a ne petoro-šestoro“, naveo je on.

Dodao je da bi mogao da se vraća mesecima unazad da nabraja i ostale neistine o njemu, kao što je ona da je u Skupštini Kosova podržao formiranje vojske Kosova iako je toga dana kada se glasalo o zakonima koji se odnose na Bezbednosne snage Kosova bio u Parizu.

„Iskreno, mislio sam da ste posle ubistva Olivera Ivanovića naučili lekciju i da ćete prestati sa lažima koje se odnose na etiketiranje i crtanje mete vašim političkim protivnicima, ali sam izgleda pogrešio u tome“, napisao je Petrović u otvorenom pismu predsedniku Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari