EU poručuje Kosovu da nije vreme za političke antagonizme 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Evropska unija (EU) poručila je danas institucijama Kosova, povodom poslednjih političkih događanja, da nije vreme za političke antagonizme već da rade zajedno.

„EU je zajedno sa Kosovom u borbi protiv korona virusa. U ovom teškom i izazovnom vremenu narod Kosova ima potrebe za jasnim uputstvima i uveravanjima da će biti preduzete sve mere da bi se ublažili efekti pandemije. Pozivamo sve rukovodioce i institucija Kosova da rade zajedno, uz puno poštovanje Ustava Kosova“, navodi se u izjavi EU.

Rukovodioci Kosova, dodaje se, treba da usredsrede sve energije u borbi protiv pandemije i da ponude sigurnost narodu Kosova.

„Nije vreme za političke ili institucionalne antagonizme, već za političko jedinstvo“, poručili su iz EU.

Prethodno su ambasade zemalja Kvinte u Prištini pozvale institucije Kosova da se u uslovima pandemije korona virusa prioritetno bave borbom protiv širenja zaraze a ne politikom.

Ambasade Nemačke, Velike Britanije, Italije Francuske i SAD pozvale su kosovske institucije da se usredsrede na borbu protiv širenja korona virusa, uz poštovanje odredbi Ustava i ovlašćenja koja su im data.

„Pozivamo ih da sačuvaju i obezbede integritet i funkcionalnost kosovske Vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku i da na Kosovu daju prioritet borbi protiv COVID-19 nad politikom, napominjući da su naše zemlje preduzele vanredne mere u tom pogledu“, piše u zajedničkoj izjavi.

Ambasade zemalja Kvinte oglasile su se nakon zahteva u Prištini za opoziv Vlade Kosova i usvajanja odluke o zabrani kretanja u određenim vremenskim periodima zbog širenja korona virusa, koju predsednik Hašim Tači ocenjuje protiustavnom i zbog čega je zatražio od Ustavnog suda da oceni njenu usklađenost sa Ustavom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari