Evropski "narodnjaci" pod uticajem SNS-a 1Vučić na Glavnom odboru SNS Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Sagovornici Danasa iz redova opozicije poziv Omladine Evropske narodne partije (EPP) opozicionim strankama i liderima u Srbiji da se „uzdrže od pretnji i nedemokratskih postupaka“ uglavnom vide kao „zamenu teza“ i odraz uticaja Srpske napredne stranke na EPP.

Podsetimo, SNS je pre tri godine postala pridružena članica EPP, koja je vodeća snaga u Evropskom parlamentu.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Danas da su mladi EPP pod uticajem Srpske napredne stranke, „koja kao članica EPP ispira mozak izvrtanjem istine i informacija“.

– Poručila bih Evropskoj narodnoj partiji da se drže starog civilizacijskog pravila koje glasi: počujte i drugu stranu, pa onda sudite, ističe naša sagovornica.

Jugoslav Kiprijanović, potpredsednik Dveri, tumači potez Omladine EPP kao „čistu zamenu tezu“.

– Omladina EPP je evropski ogranak SNS-a i očekivano je da su stavljeni u funkciju propagande režima, kojeg podržavaju u Srbiji, kao što su i neki ruski kvazistručnjaci kao Bondarenko i Bondarev, napali opoziciju u Srbiji, uz podršku režima Aleksandra Vučića. Želim im da u svojim zemljama što pre osete na svojoj koži samo deo onoga što preživljava opozicija u Srbiji, pa onda da ih čujemo šta imaju da kažu, konstatuje sagovornik Danasa.

S druge strane, Tatjana Macura, poslanica Stranke moderne Srbije, smatra da su mladi EPP „u pravu“. Kako ukazuje: „Pametnije je danas slušati mlade“.

– Ne govore nam to samo mladi iz EU, već nam i mladi u Srbiji kažu isto. Nama nije potrebna dublja podeljenost od ove koju imamo danas, a koja je izuzetno velika. Svako produbljivanje podela vodi u nepotrebno nasilje i agresiju, a te iste mlade samo brže odvodi odavde i to upravo u zemlje EU u kojima dobijaju neophodnu stabilnost za dalje planiranje sopstvene budućnosti. Slušajmo šta nam budućnost poručuje, kaže naša sagovornica.

Zabrinutost i osude

U saopštenju Omladine EPP između ostalog se izražava „zabrinutost povodom određenih događaja u Srbiji koji su se desili tokom protesta jednog dela opozicije“, te „snažno osuđuju prethodne pretnje i poziv na linč predsednika države i drugih zvaničnika“. „Dodatno, incidenti poput nasilnog upada u Javni servis – RTS sa motornom testerom, nedavna privremena blokada zgrade RTS-a, pokušaj nasilnog upada u parlament, kao i pokušaji da se predsedniku i drugim zvaničnici onemogući pristup radnom mestu su zabrinjavajući. Takođe, bilo je i izjava određenih opozicionih lidera u kojima su promovisali ideje o promeni državnog rukovodstva na ulicama, umesto kroz učešće na slobodnim i fer, demokratskim izborima“, navodi se u tom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari