Fajnenšel tajms: Vjosa Osmani očekuje bolje odnose sa SAD dolaskom Bajdena 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovo očekuje da će se odnosi sa SAD poboljšati izborom Džozefa Bajdena (Joseph Biden), nakon što su decenije ključne američke podrške dovedene u sumnju pod Trampovom administracijom, izjavila je vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani.

„Svi znaju da izabrani predsednik Bajden nije bilo koji prijatelj Kosova“, rekla je Vjosa Osmani u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms (Financial Times), misleći na podršku Bajdena u intervenciji i dijalogu Srbije i Kosova.

List navodi da su SAD dugo igrale ključnu ulogu u odnosima Srbije i Kosova. Dodaje se da, iako je predsednik SAD Donald Trump tražio da se angažuje, mnogi su njegove intervencije smatrali da služe uskim ekonomskim i političkim interesima SAD.

„Bajden zna istinu, a istina je vrlo jednostavna… Srbija je izgubila Kosovo jer je zloupotrebila princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta da bi ubila ljude koji su živeli na toj teritoriji i izvršila je pokušaj genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. On (Bajden) zna istinu i neće pokušati da je promeni“, rekla je Vjosa Osmani.

Britanski list navodi da je očekivani pristup buduće Bajdenove administracije u suprotnosti sa naporima Trampove administracije da postigne brz dogovor izmedju lidera Kosova i Srbije.

Umesto da se u središte stavljaju bilateralni sporovi Beograda i Prištine, fokus vašingtonskog sporazuma bio je na američkim spoljnopolitičkim prioritetima, poput priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela i obećanja da neće davati dozvole za 5G „nepouzdanim“ kompanijama – aludirajući na kinesku tehnološku kompaniju Huavei.

Fajnešel tajms je ocenio da je taj sporazum „možda nikada neće biti sproveden“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari