Fajon: Dačić je tražio da budem izuzeta iz međustranačkog dijaloga 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Fajon je za televiziju Nova S rekla da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak, posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predstavnika EU Dejvida Mekalistera.

„Nisam to čula od predsednika (Aleksandra) Vučića, već mi je Mekalister preneo svoj razgovor sa Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja“, navela je ona.

Fajon, koja je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, podsetila je da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

„Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš… nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga“, istakla je ona.

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloge.

„Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji“, rekla je Fajon.

„Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn“, dodala je.

Fajon je odbacila primedbe da ti razgovori ugrožavaju suverenitet Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Fajon: Dačić je tražio da budem izuzeta iz međustranačkog dijaloga”

  1. EU ako je pametna bi umesto da odstrani Fajon trebalo da u delegaciju doda nekoga kao što je Viola fon Kramon i tako jasno pokaže srpskom režimu da će morati da organizuje razgovore u skladu sa civilizacijskim pravilima umesto što se bavi zločinačkim marifetlucima i pokušava ceo svet da vuče za nos. U protivnom će ih Vučić i dalje zamajavati dok od Srbije pravi kinesko kancerogeno selo i trajni izvor nestabilnosti za region, a i šire. Jedino što ne verujem da u EU ima toliko pameti.

  2. Najbolje za medjustranacki dijalog bi bilo kada bi Ivica Dacic zaljubljenik u udobne fotelje koje po svojim sposobnostima nije zasluzivao,bio izuzet.

  3. Dačiću ponesi koferče jer dosad si uvek uspevao sa njim da se proguraš u prve redove, međutim u EU će da bude „MALO MORGEN“ kod njih ta radnja ne prolazi.

    • Tanja Fajon je mentalno bolesna osoba koja kao da je tek izašla iz „Laze Lazarevića“. Nije ona kapacitet koji može da učestvuje u izradi dogovora opozicija-opozicija, vlast-opozicija. Poniženje Srbije je da takva ličnost ispod proseka ljudskog roda bude u timu u koji se sama nameće. Nema ona nikakvu birokratsku funkciju u EU. Sramota je za Srbiju što uopšte treba neko da posreduje. Imajući iskustvo kad su oni pomagali Srbija je uvek gubila. Vidim ostrašćene komentare prozapadnih podrepaša nije ni čudo gde smo stigli posle državnog udara 2000. Vratili su Srbiju 100 godina unazad. Slike fabrika koje su godinama građene ima samo u muzejuma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.