Fajon: Ideja o postavljanju novih granica je izuzetno opasna, posebno za BiH 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Članica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon izjavila je da je „svaka ideja o postavljanju novih granica izuzetno opasna“ i da to „posebno važi za Bosnu i Hercegovinu koja je platila najvišu cenu za raspad Jugoslavije“.

„Rat je ostavio duboke ambise koji se mogu prevazići samo saradnjom, tolerantnim dijalogom i aktivnom ulogom međunarodne zajednice“, ocenila je za nedeljnik NIN Tanja Fajon, koja je medju posrednicima EP u dijalogu predstavnika Vlade Srbije i opozicije.

U rubrici „Lični stav“ ona je podsetila da je sadašnja struktura BiH napravljena Dejtonskim sporazumom kojim je okončan rat“.

Naglasila je da je neophodno razmišljati o boljem okviru delovanja i saradnje, ali je neophodno i pristupiti tome na način koji ne inspiriše težnje za dezintegracijom“.

„Kakvu ulogu treba da ima Slovenija? Kao država koja je na redu za predsedavanje Evropskom unijom i država koja je, kako istorijski tako i geografski, blizu regiji Zapadnog Balkana, Slovenija bi trebalo da radi na tome da olakša put država ka EU, a ne da ga dodatno otežava“, istakla je Fajon.

Ona je navela da joj je žao što se percepcija o Soveniji pogoršava zbog jedne osobe i da bi zato bilo pametno da slovenački premijer pojasni svoj stav o proširenju EU, a posebno stav o Bosni i Hercegovini“.

„Još uvek ne znamo gde i kako je nastao zvanični dokument, ali me ne bi iznenadilo da neka od nacionalističkih ideja dolazi iz kruga slovenskog premijera“, rekla je Fajaon, u tekstu u kojem govori o tome kako „neki evropski lideri odlučuju da promovišu ideje o deljenju država“.

Navela je da se nada da smo već naučili, da kada je Zapadni Balkan u pitanju, uvek treba uzeti u obzir medjunarodne odnose u regionu, istoriji i kulturi.

„Mislim da su EU i njene institucije, kao i drugi akteri medjunarodne zajednice, mogli mnogo toga da nauče već na greškama koje su se dešavale u prošlosti. Zemlje moraju da pokažu želju za jasnom evropskom perspektivnom i naša je dužnost da im pomognemo u tome“, naglasila je Fajon.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Fajon: Ideja o postavljanju novih granica je izuzetno opasna, posebno za BiH”

  1. Ideja je opasna , ali samo za EU. Ako se ljudi, kažem „ljudi“ dogovore oko granica, EU nema šta da se meša. Ako se ne dogovore, nikom ništa. Problem je što mi sa susedima, koji su neprijateljski raspoloženi prema nama, se ne možemo dogovoriti oko granica pa su pitanja otvorena već decenijama.

  2. Percepcija Slovenije je vec odavno narusena, jos u vreme dok je Kacin bio aktivan a ni sama Fajon ne pomaze narocito sa svojim duplim standardima kada je Kosovo u pitanju.

  3. Мени није јасно како распад Југославије није био опасан???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.