Faktor plus: Trećina za upotrebu sile na Kosovu 1Foto: Pres centar UNS

Svaki treći građanin Srbije smatra da bi država trebalo da upotrebi silu ukoliko bi kosovske snage okupirale sever Kosova, dok petina misli da Srbija treba diplomatskim putem da odbrani Srbe sa Kosova i Metohije, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus, koje je danas predstavljeno u Pres centru UNS.

Na pitanje koji je najbolji razvoj događaja na Kosovu i Metohiji ispitanici su najviše odgovarali da je to „zamrznuti konflikt“ (njih 63 odsto) i u tome vide dobro rešenje u ovom trenutku.
„Kada bi se znalo šta Srbija dobija ili gubi u dogovoru sa Prištinom, ispitanici bi više odgovarali da je to najbolji razvoj događaja po pitanju Kosova, a ne zamrznuti konflikt u kome se trenutno vidi rešenje“, rekao je direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić
Pitanje Kosova i Metohije neće biti rešeno u narednih pet do deset godina smatra 49 osto ispitanika, dok 11 odsto smatra da će do kraja godine pitanje biti rešeno. Pejić je dodao da ovaj podatak ide u prilog „zamrznutog konflikta“.
Da pitanje Kosova može biti rešeno bez upotrebe sile smatra 46 odsto ispitanika, a 27 odsto da ne može biti rešeno bez upotrebe sile.
O tome kakav će biti ishod pregovora između Beograda i Prištine, trećina ispitanika smatra da Srbija neće priznati Kosovo, ali da će morati da normalizuje odnose, dok je 35 odsto odgovorilo da Srbija neće ni normalizovati odnose niti će priznati Kosovo.
Posledica nepotpisivanja sporazuma sa „Prištinom“ bi bila ekonomska izolacija, reklo je 40 odsto ispitanika, dok 30 odsto smatra da bi posledica nepotpisivanja sporazuma dovela do rata na Kosovu.
Kosovo kao svoju zemlju u potpunosti oseća više od polovine ispitanika, dok svaki peti nema takva osećanja.
Više od 60 odsto, pokazuju rezultati Faktor plusa, misli da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, dok suprotno smatra manje od deset odsto njih.
Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.200 ispitanika u Srbiji bez Kosova. Podaci su prikupljeni telefonskom anketom i obavljeno je u periodu od 1. do 7. juna ove godine.
Rejting SNS iznad 55 odsto

Kada bi se parlamentarni izbori održali u nedelju, na izbore bi izašlo 45 odsto ispitanika, dok 34 odsto ne bi glasalo. Na pitanje za koga bi glasali da se parlamentarni izbori održe u nedelju, najveći broj – 55,3 odsto je reklo za SNS. „Ako bi se Aleksandar Vučić povukao iz stranke pitanje je da li bi SNS bila ovako kotirana, dok sa druge strane opozicione stranke imaju negativan trend i ako žele da kontrolišu ovakav pad, moraju sklopiti savez sa nekim“, rekao je direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić. Prema istraživanju ove agencije, drugo mesto na izborima osvojili bi SPS-JS 9,4 odsto, dok su sve ostale političke opcije ispod cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari