FBD: Presudu Karadžiću ne bi trebalo koristiti za dizanje političkih tenzija 1Foto: EPA-EFFE/PPETER DEJONG

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ne bi trebalo koristiti za dizanje političkih tenizija i nacionalnog nezadovoljstva, već za podsticanje analize ideologija i politika ljudi koji su uticali na živote drugih, a utiču i na nove generacije.

FBD je u saopštenju naveo da osuda u medijima u Srbiji povodom donete presude Karadžiću u Hagu pokazuje da Srbija nije sprovela istinski unutrašnji dijalog o svojoj ulozi u nestanku Jugoslavije.

„FBD smatra da su svi aktuelni konflikti koji se odvijaju u skupštini, na ulicama i pred sudovima refleks tog osnovnog političkog pitanja koje Srbija nije uspela da reši od 5. oktobra 2000, pitanja odnosa prema Miloševićevom nasleđu i ratovima koje (ni)smo vodili ’90-tih godina“, piše u saopštenju.

Taj forum je upitao da li će presuda Karadžiću uticati na građanski protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu tako što će iskristalisati zahteve za građanskim slobodama i uređenijom državom.

„Da li će haška presuda radikalizovati opciju najreakcionarnijih elementa srpske političke garniture koji u Karadžiću vide svoj uzor i prizivajući uspešnijeg Miloševića, pokušavaju da preuzmu dalje upravljanje protestima građana“, navodi se u saopštenju.

Žalbeno veće međunarodnog suda u Hagu pravosnažno je u juče osudilo Karadžića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari