Kada će međunarodni predstavnici imati kredibilitet da pozivaju opoziciju na učešće na izborima? 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Forum za bezbednost i demokratiju smatra da je nesvrsishodna bilo kakva rasprava o interesovanjima i aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice za postizbornu situaciju u Srbiji koja je se vodi van konteksta rezolucije EP i preporuka ODHIR u cilju poboljšanja izbornih uslova nakon 17. decembra jer je Srbija kandidat za članstvo u Uniji.

U današnjem saopštenju FBD je izrazio očekivanja da će u susret narednim izborima međunarodni predstavnici, pogotovo EU i SAD, poseban fokus usmeriti ka vladajućoj većini u Srbiji jer upravo ona raspolaže svim institucionalnim mehanizmima za ostvarivanje preporuka i najodgovornija je za njihovu primenu.

Tek nakon što daju podsticaj i svoj validan doprinos u pogledu ostvarivanja i implementacije preporuka ODHIR, međunarodni predstavnici u Srbiji imaće i kredibilitet da pozivaju opoziciju na učešće na narednim izborima, navodi FBD.

U suprotnom, svako insistiranje međunarodne zajednice na učešću opozicije na izborima koji ne bi uvažilo preporuke ODHIR izneverilo i duh OEBS i Rezolucije Evropskog parlamenta, ali i osnovni postulat da građani Srbije – poput građana EU ili SAD – moraju imati i pravo na fer i demokratske izbore koji predstavljaju uslov bez koga se ne može zamisliti bilo koje demokratsko društvo, ističe u saopštenju FBD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari