predsednik aleksandar vučićFoto: FoNet/Milica Vučković

Beogradski i lokalni izbori u Srbiji poklopili su se, slučajno ili ne, sa prijemom Kosova u Savet Evrope, odnosno usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Pre, ali i odmah po raspisivanju beogradskih izbora, vlast je opoziciji jasno stavila do znanja da joj borba za vlast – kampanja, neće biti zasnovana na takozvanim lokalnim temama, predlozima za bolji život građana u lokalnim sredinama, već na nacionalističkom izrabljivanju tema poput Kosova i Republike Srpske.

Tako su se predstavnici režima uveliko već postavili kao zaštitinici srpstva i nacionalnih interesa, a predstavnike opozicije kao strane plaćenike i domaće izdajnike.

Politička atmosfera koju je vlast stvorila u Srbiji vezano za prijem Kosova u Savet Evrope i rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici, podseća na sudnji dan u Bibliji – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Iako vlast već dugo sebe predstavlja kao žrtvu zlih sila u svetu, dodaje, ovo je ipak nezabeleženo.

– Predsednik Vučić bukvalno baca kletve na one koji su rezoluciju podneli i sponzorisali. Kaže da će on takoreći goloruk da zaštiti srpski narod i da će svuda ako se to dogodi istaknuti državne zastave!? Valjda kao borbu protiv uroka – smatra naš sagovornik.

Što se tiče prijema Kosova u savet Evrope, ističe dalje, niko ne spominje da se Briselskim sporazumom Vučić obavezao da se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne institucije.

Koliko članstvo Kosova u SE i rezolucija o genocidu u UN zapravo "pomažu" naprednjacima u kampanji za lokalne izbore? 1
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Republika Srpska i lično Dodik govorili su o Srebrenici kao genocidu

– Ako sporazumi ne važe, zašto ih Srbija uopšte potpisuje? Da ostavimo po strani da smo na pragu nove krize oko Kosova, ako vlast podrži predstavnike Srba na Kosovu da ne izađu na nove izbore. S druge strane, Vučić, SNS i svi njihovi tabloidi, prave se da su zaboravili da je skupština Srbije 2010. godine usvojila rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici. U preambuli te rezolucije pominje se presuda međunarodnog suda u Hagu koja govori o genocidu i rezolucija se na nju poziva. Republika Srpska i lično ranije Milorad Dodik, govorili su o Srebrenici kao genocidu – podseća Žarko Korać.

Uostalom, kaže dalje, to se prvi put pominje u presudi haškog suda generalu Krstiću, komandantu drinskog korpusa vojske RS. Svako to može da pročita.

– Ali od 2010. godine nešto se jeste promenilo u Srbiji. Vlast SNS suštinski je rehabilitovala osuđene ratne zločince. Oni su sada počasni gosti na državnim proslavama, u emisijama na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i skoro svakodnevno su intervjuisani u državnim tabloidima, pa je Šešeljeva stranka po prvi put u koaliciji sa SNS na lokalnim izborima u Srbiji. Svesno i uporno se stvara opasna izuzija da tih presuda nije ni bilo, i da o ratu i zločinima koje je počinila srpska strana ne treba više govoriti – naglašava Korać.

Koliko članstvo Kosova u SE i rezolucija o genocidu u UN zapravo "pomažu" naprednjacima u kampanji za lokalne izbore? 2
foto FoNet Milica Vučković

To što mnogi drugi zločini i genocidi nisu osuđeni u UN nije nikakvo opravdanje za današnju vlast u Srbiji

Prema njegovim rečima, zato je predlog rezolucije podnete u UN toliko uznemirio vlast u Srbiji.

– Ona se suočila sa nečim što se može uslovno nazvati sećanjem sveta, koliko god to sećanje bilo selektivno i napouzdano, ono je ovaj put progovorilo, delimično i kao reakcija na ponašanje vlasti u Srbiji. Tamo gde nema iskrenog kajanja i izvinjenja, gde se slave osuđeni ratni zločinci, pre ili posle sledi otrežnjenje. To što mnogi drugi zločini i genocidi nisu osuđeni u UN, a mnogi nisu, nije nikakvo opravdanje za današnju vlast u Srbiji – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, postoji i mnogo prozaičniji uzrok ovako žestoke reakcije na ta dva međunarodna događaja.

– Za Vučića su rezultati ponovljenih izbora u Beogradu ključni. Drastično slabljenje njegove međunarodne pozicije ga čini politički sve slabijim u Srbiji. On zna da je ta “patriotska atmosfera” sve sa najavljenim državnim zastavama na svakom uglu, njegova jedina stvarna biračka parola – napominje on.

U magli neprekidne priče o nacionalnoj odbrani, nastavlja Korać, može da prođe sve oko Beograda na vodi ili novog Ekspo stadiona i naselja., a njegovi korumpirani kadrovi samo tako postaju nevidljivi.

– I tako će priče oko Kosova u savetu Evrope i rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici poslužiti još jednom za vešto prikrivanje ogromnih ekonomskih i društvenih problema u Srbiji – zaključuje Žarko Korać.

Koliko članstvo Kosova u SE i rezolucija o genocidu u UN zapravo "pomažu" naprednjacima u kampanji za lokalne izbore? 3
foto FoNet/Aleksandar Levajković

Eksploatisanje poslednje kapi nacionalističke retorike

Prema rečima reditelja Janka Baljka, vlast očigledno pokušava da eksploatiše poslednje kapi nacionalističke retorike u želji da dobije beogradske izbore.

– Iako na beogradskim izborima nisu kandidati ni car Lazar ni Miloš Obilić već glavni grad Srbije direktno razara korupcija mafijaške elite. Opstanak Beograda i sprečavanje započetog urbicida trebalo bi da budu glavna tema ovih izbora a ne Kosovo, Savet Evrope i genocid u Srebrenici. Ali sva je prilika da čemo umesto toga prisustvovati gruboj zloupotrebi tema koje nemaju nikakve veze sa Beogradom a samo su se kalendarski namestile radikalskoj vlasti. Bez ikakve kontrolore Šapić proglašava nekakve dvomesečne Dane porodice koji će se ulit u Uskršnje sabore Vučiča i Dodika. Ova privatne parade kiča i jeftinog patriotizma su nezakonite manifestacije stranke na vlasti koja budžetska sredstva koristi za svoju izbornu kampanju – zaključuje Janko Baljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari