Mediji: Rezolucija o Srebrenici predviđa 'Međunarodni dan sećanja na genocid' 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje „bošnjački deo misije u Bosni i Hercegovini na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagundžijom“, uz pomoć Zapada, želi da progura u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) 27. aprila, predviđa da 11. jul postane „Međunarodni dan sećanja na genocid“, pišu današnje Večernje novosti.

Kako piše ovaj list, koji navodi da je imao uvid u tekst trezolucije, traži se „da se 11. jul obeležava u svim državama svake godine“ i da se „pozivaju države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa“.

U jednoj od tačaka se „traži od generalnog sekretara da osnuje program za informisanje pod nazivom ‘Genocid u Srebrenici i UN'“, pišu Večernje novosti.

Za rezoluciju među članicama UN, kako su navele Novosti, prevashodno lobira Nemačka.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u petak je rekao da se rezolucija donosi iz više razloga – da srpski narod bude kažnjen zbog „slobodarske politike, da bude pritisnut zbog Kosova i svoje spoljne poitike“.

Da mogu, kazao je, „muslimanima širom sveta da pokažu u jeku operacije u Gazi ‘evo našli smo muslimane“ da ih branimo i „opet će kola da se slome na Srbima“.

„Posle toga vam je jasno šta sledi. Iako taj akt nema obavezujuću snagu izaći će sa inicijativom da političke tvorevine poput Republike srpske ne mogu da postoje“

Srbija je tu, dodao je, da prati poštovanje Dejtona i po tome niko nema pravo da ukida Republiku srpsku.

„Na osnovu samo jedne prilično neobavezujuće presude tražiće i ratnu odštetu od Srbije što su najavljivali bezbroj puta.

Zapadne sile žele da nas dovedu u tešku situaciju, o tome sam govorio. Imaćete kolektivni Zapad protiv Srbije plus značajan broj muslimanskih zemalja. Oni će reći da neće biti upereno ni protiv koga, ja ću reći ‘lažu’ ma koliku cenu morao zbog ovoga da platim u budućnosti jer nema stvari koja vas čini ponosnijim od toga da na suveren način vodite državu poput Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari