Vlast blizu odluke da svi lokalni izbori budu 2. juna kad i beogradski? 1foto: R.Z./ATAImages

U vladajućoj koaliciji ozbiljno se razmatra opcija da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, kad i beogradski, a raspisivanju izbora prethodila bi izmena Zakona o lokalnim izborima, saznaje N1 iz izvora bliskog vrhu vlasti.

Kako je objasnio izvor N1, vrh vlasti je na korak od odluke da prihvati zahtev opozicije istaknut 3. aprila da svi lokalni izbori budu održani u istom danu. To bi se, dodaje, omogućilo izmenom člana 35, tako što bi izbori mogli da budu raspisani najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana.

Time bi redovni lokalni izbori u 88 gradova i opština, među kojima je i 17 beogradskih opština, mogli da budu održani 2. juna, istovremeno kad i glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda.

Inače, lokalni izbori moraju da budu raspisani najkasnije 45 dana pre dana održavanja, u ovom slučaju do 18. aprila, a uslov za to je da poslanici Narodne skupštine prethodno izglasaju izmene zakona.

Podsetimo, jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić istakao je nakon drugog sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da svi lokalni izbori budu održani u istom danu tako što bi bio izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima. Time bi se, kako je rekao Aleksić, stekli uslovi da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, za kada su već raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

Prostor za mogućnost da i ostali lokalni izbori budu održani istovremeno sa beogradskim ostavila je i predsednica parlamenta Ana Brnabić, koja je nakon trećeg Kolegijuma predstavnika vlasti i dela opozicije istakla da su beogradski izbori raspisani u „najkasnijem mogućem roku“, a da o tome kada će biti raspisani ostali lokalni izbori „treba razgovarati sada“.

„Što se svih ostalih lokalnih izbora tiče, i dalje nudim ukoliko žele da razgovaramo o datumu održavanja tih izbora, ukoliko ne žele, oni će biti održani kad im je vreme, u julu ili avgustu“, poručila je tada Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari