Da li je moguć dogovor vlasti i opozicije oko izbornih uslova: Profesor FPN za Danas o tome gde se nalazi ključ kompromisa 1foto: R.Z./ATAImages

Koalicija Srbija protiv nasilja odgovorila je na poziv Ane Brnabić, predsednice Skupštine Srbije, i poslala, posle trećeg neuspelog dijaloga o izbornim uslovima, predloge za primenu ODIHR upustava za održavanje iole fer i demokratskih izbora.

Iako je opozicija, nakon raspisivanja beogradskih izbora za 2. jun, gotovo jednoglasno istupila da će ih bojkotovati, jer režim Aleksandra Vučića nije prihvatio njihov ključni zahtev da budu istovremeno održani sa redovnim lokalnim kako bi se izbegao ključni problem sa migracijom i preseljenjem birača u Beograd, glasovi o masovnom bojkotu počeli su da jenjavaju.

Kao ključni zahtev iz dokumenta u koji je Danas imao uvid, a koji je opozicija poslala Brnabić ispostavlja se da se od vlasti traži da obustavi sve izborne radnje, predviđene za 2. jun.

Podsetimo da je režim već predao listu za beogradske izbore.

Pitanje koje se sada postavlja u kontekstu mogućeg kompromisa vlasti i opozicije – odnosi se na to na koji način bi upravo takve izborne radnje, dakle već raspisani izbori, mogli da se obustave, odnosno odlože.

Da li je moguć dogovor vlasti i opozicije oko izbornih uslova: Profesor FPN za Danas o tome gde se nalazi ključ kompromisa 2
Foto: Printscreen N1

Dušan Vučićević, profesor Fakulteta političkih nauka kaže za Danas da je opozicija već naznačila da ne moraju da svi zahtevi budu “zakucani” da se izbori ne bi bojkotovali.

– Koliko sam video, u ovim zahtevima koje vlastima ispostavlja Srbija protiv nasilja – postoje dva rešenja, koja mogu da spreče migraciju i preseljenje birača. Čak je ovo drugo rešenje koje predlaže opozicija po meni efikasnije od ovog prvog – kaže on.

Prvo rešenje je da svi izbori budu u isto vreme zbog sprečavanja migracije birača.

– Međutim, ako organizujete izbore u svim ostalim opštinama u isto vreme, i dalje imate mogućnost da preseljavate birače iz opština u kojima su izbori održali u decembru – ističe.

Druga stvar je, dodaje, „vi možete da preseljavate birače iz opština u kojima imate ubedljivu prednost, a to je većina opština u Srbiji – u opštine u kojima strahujete da ćete izgubiti…“

I treće, navodi dalje, ne rešavate time ni problem sa dovođenjem birača iz Republike Srpske da glasaju na lokalnim izborima.

– Ovim drugim predlogom opozicije, koji kaže da birači imaju pravo da glasaju na lokalnim izborima, ali, ako imaju prebivalište u opštini duže od 12 meseci, ili godinu dana – to bi moglo da podrazumeva da se beogradski izbori, ipak, održe 2. juna, a lokalni kasnije. Ali, to bi istovremeno značilo da svi birači koji su uvezeni u Beograd, od 3. juna prošle godine pa do vremena kada se zaključuje birački spisak, uoči 2. juna, ne bi mogli da glasaju na beogradskim izborima, ali bi mogli da glasaju u onoj opštini na kojoj su prethodno bili prijavljeni – pojašnjava Vučićević.

Prema njegovim rečima, to znači da, ako se neko prijavio iz Svilajnca u Beograd u decembru prošle godine, mogao bi da glasa na izborima u Svilajncu, ali ne i u Beogradu.

Kako dodaje, to je predlog i CRTE.

– Međutim, to je predlog i Branimira Nestorovića… Čime bi se objedinio predlog za rešenje krize, i nacionalne i građanske opozicije. Time se i Nestorovićev zahtev stavlja na sto. Moguće je da je ideja imati nešto širi set zahteva, pa ako se prihvati ovo oko prebivališta, onda se izbori ne moraju spajati u istom danu – kaže Vučićević.

To je, napominje, njegovo tumačenje situacije, “bez insajderskih informacija”.

– Deluje mi je da je na delu ta strategija, da nema isključivo jedna vrsta zahteva koji mora da se prihvati, čime je to nezgodniji teren za vlast – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari