Nedeljkov (CRTA) na neuspelom sastanku vlasti i opozicije govorio o biračkom spisku 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ključni problemi kao što su pritisci na birače, izrazita neravnopravnost u medijima, kompromitovanost biračkog spiska i brisanje granice između države i partije nisu, nažalost, na dnevnom redu, rekao je Raša Nedeljkov iz nevladine organizacije Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, koji je završen neuspešno.

Nedeljkov, je kako je saopštila CRTA, upozorio na blago rečeno zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska. U poslednja tri i po meseca broj upisanih birača na nivou Srbije smanjen je za čak 41.110 birača.

Prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega 6 procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene, reako je Nedeljkov, a prenosi CRTA u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je ova organizacija pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa – odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa, s obzirom na dramatičan deficit političkog pluralizma i objektivnih informacija u medijima.

Sem predstavnika vladajuće koalicije, OEBS-a (ODIHR-a), nevladinih organizacija koje se bave izborima CRTA, Transparentnost i CeSID, današnjem sastanku su na poziv Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine prisustvovali i ambasadori SAD i Evropske unije.

Nisu došli predstavnici koalicije NADA (Novi DSS i POKS) i poslaničke grupe Branimira Nestorovića. Beogradski izbori raspisani su za 2. jun, a predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja, koji su napustili sastanak, nisu konkretno odgovorili na pitanje da li to znači bojkot ovih izbora. Kristofer Hil, ambasador SAD, u izjavi novinarima, rekao je da je generalno stav u međunarodnoj zajednici da bojkot nije rešenje, ali da je na Srbiji da rešava pitanja u vezi izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari