Formiranje "Slobodne zone Beograd" odgovor na ćutanje vlasti 1Foto: N1

Dvadeset drugu subotu zaredom beogradskim ulicama prošetaće nezadovoljni građani na protestu pod nazivom „Jedan od pet miliona“.

Okupljanje je zakazano za 18 časova kod Terazijske česme. Organizatori nisu objavili imena govornika, a kako Danas nezvanično saznaje, građanima bi trebalo da se obrate novinar Vukašin Obradović i profesorka FPN-a Snježana Milivojević.

Nakon šetnje očekuje se formiranje „Slobodne zone Beograd“, koje su pojedini lideri Saveza za Srbiju poslednjih dana pominjali, ali bez jasnih naznaka kako bi ona trebalo da izgleda.

Izvor Danasa blizak Savezu za Srbiju ranije je za naš list otkrio da će u „Slobodnoj zoni Beograd“ biti uspostavljena dežurstva na kojima će se smenjivati lideri SZS-a kao i poslanici i odbornici koji su napustili skupštinske sale. On je naveo da je planirano da svaki dan u „Slobodnoj zoni“ bude posvećen drugoj tematici, koja će tretirati sporne odluke republičke i gradske vlasti kao i svakodnevne probleme sa kojima se građani suočavaju.

– Pored onih koji dežuraju, svakog dana će biti angažovani stručnjaci iz određenih oblasti koji će razgovarati sa građanima o problemima koji ih se tiču, počevši od državne politike pa do komunalne problematike. Biće poznat raspored diskusija i susreta, kao i vreme kada je koji predstavnik SZS „dežuran“. Građani će moći svoje probleme da dostavljaju i pismenim putem, a advokati će deliti pravne savete – objasnio je naš izvor.

On je dodao da je planirano da „slobodne zone“ budu osnivane u gradovima širom Srbije, kako bi se u njima razgovaralo o lokalnim problemima, poput pijaće vode u Zrenjaninu.

Predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača SZS Janko Veselinović pozvao je građane u ime potpisnika „Sporazuma sa narodom“ da se u što većem broju pridruže protestu u subotu u Beogradu. Govorivši o „slobodnoj zoni“, on je istakao da je njeno formiranje neophodno jer „vlast i dalje ignoriše zahteve naroda koji protestuje već skoro pet meseci“.

– Pošto vlast i dalje odbija da razgovara o uslovima za slobodne i poštene izbore, kao i za slobodne medije, opozicija ostaje složna pri odluci da nastavi sa aktivnom podrškom velikim građanskim protestima. Zbog toga potpisnici Sporazuma sa narodom pozivaju građane na protest „1 od 5 miliona“ u subotu, 4. maja, u 18 sati kod Terazijske česme. Istog dana nakon protestne šetnje biće formirana Slobodna zona – najavio je Veselinović.

Prema saznanjima našeg lista, subotnje šetnje u glavnom gradu će nastaviti da se održavaju, bez obzira na najavljeno formiranje „slobodne zone“.

Obradović na Tviteru

Lider Dveri i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Boško Obradović ranije je objavom na Tviteru takođe pozvao ljude da se ove subote (4. maj) pridruže protestu u Beogradu.

– To je to, ljudi! Uradili smo sve što je do nas da se ova politička kriza prevaziđe normalnim dijalogom! Ostaje nam samo da u subotu, 4. maja, svi dođemo za Beograd i ostanemo koliko je potrebno dok ne ostvarimo slobodu! Očekujem da se cela Tviter zajednica odazove ovom pozivu – poručio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari