Generalna direktorka Uneska: Sastanci u Beogradu prilika da se razgovara o pitanjima od svetskog značaja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna direktorka Uneska Odre Azule izjavila je danas da je na sastancima u Beogradu imala priliku da razgovara o pitanjima od svetskog značaja i zahvalila Srbiji na angažovanju vezano za mandat Uneska, a koji se tiče kulture, obrazovanja, nauke komunikacije i informacija.  

Azule, koja je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem otvorila Međunarodni konsultativni sastanak u oblasti medijske i informacione pismenosti, istakla je obrazovanje kao jedno od pitanja od svetskog značaja, kao i potrebu da se ponovo promisle obrazovne politike.

Ona je rekla da je na sastancima u Beogradu bilo reči o kulturi i kulturnom nasleđu, ali i kreativnim industrijama i ulozi koji bi one mogle da imaju u ekonomskom i socijalnom razvoju zemalja.

„Mislim da je u sadašnje vreme važno da ojačamo dimenziju informacija, pluralizma i kapaciteta dijaloga“, rekla je Azule.

Dačić je rekao da je Srbija odgovorna i pouzdana članica Uneska i da želi u narednom periodu što uspešnije da sarađuje sa Uneskom u kontekstu mandata te organizacije.

Prema njegovim rečima, u razgovorima sa generalnom direktorkom Uneska potvrdjena je zainteresovanost za unapredjenje saradnje i na planu zaštite kulturne baštine.

„Imajući u vidu da su četiri manastira pod zaštitom Uneska na Kosovu i Metohiji posebno želimo pažnju da posvetimo tome, ali i kada je reč o drugim kulturno-istorijskim spomenicima u Srbiji“, rekao je Dačić.

Srbija je u Izvršnom savetu Uneska i planira da se kandiduje za reizbor za ovo važno telo u novom mandatu 2019-2023, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari