Posmatrači ne mogu da prate rad GIK-a 1Foto: Logo

Gradska izborna komisija (GIK) ni posle više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prisustvom na sednicama prate rad ovog organa, navodi se u zajedničkom saopštenju organizacija CRTA, CeSID i YUCOM.

Iako je GIK još 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i CeSID ispunile uslove za domaće posmatrače, GIK do današnjeg dana nije dostavio ovlašćenja ovim organizacijama za praćenje rada izborne komisije, ističu iz organizacija.

Prijavu Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Građana na straži za posmatranje rada izbornih organa GIK ni posle više nedelja nije uvrstio na dnevni red sednice.

Organizacije CRTA, CeSID i YUCOM pozivaju Gradsku izbornu komisiju da poštuje Uputstvo za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i da u najkraćem roku omogući domaćim posmatračima prisustvo sednicama ovog organa radi praćanje njegovog rada, ističe se u saopštenju.

GIK je od 14. januara do danas održala 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od ovih sednica. Posmatranje rada izborne komisije tokom sprovođenja izbora i biračkih odbora tokom izbornog dana od strane nezavisnih građanskih posmatračkih misija je demokratska tekovina i države članice OEBS-a su prihvatile obavezu da nezavisnim posmatračkim misijama omoguće nesmetan rad, naglašava se u saopštenju.

Objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces. Veća informisanost doprinosi boljem razumevanju izbornih radnji i jačanju poverenja građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora, navode iz organizacija.

Da podsetimo, Republička izborna komisija je tokom prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora domaćim posmatračima u najkraćem roku izdavala ovlašćenje za praćenje rada ovog organa što je doprinelo transparentnosti celokupnog izbornog procesa, dodaju u saopštenju.

CRTA, CeSID i YUCOM imaju višegodišnje iskustvo u praćenju izbora i rada izborne administracije. Nalazi i preporuke za unapređenje izbornih procesa ovih organizacija su u skladu sa nalazima i preporukama međunarodne posmatračke misije OEBS/ODHIR. CRTA i CeSID su članice Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora (ENEMO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari