Godfri: Amerika Srbiji i Kosovu nudi šansu 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu predstavlja šansu za dve strane da otvore vrata novom ekonomskom razvoju i investicijama – kaže za Danas ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri, ističući da je „svakako optimističan“ u vezi sa tim sastankom.

Delegaciju Prištine u Vašingtonu predvodiće predsednik Kosova Hašim Tači, a delegaciju Srbije predsednik Aleksandar Vučić. Tači je ranije izjavio da je u Vašingtonu moguće postizanje sporazuma dve strane, i da bi drugačiji ishod bio neuspeh, dok je Vučić kazao da ne očekuje „spektakularan“ rezultat, već racionalan razgovor.

Vučić je u ponedeljak, posle razgovora sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da je nastavak tog dijaloga moguć u julu.

– Sjedinjene Države se nadaju da će lideri Kosova i Srbije iskoristiti ovu šansu (sastanak u Vašingtonu) da se vrate dijalogu i da će započeti novu eru stabilnosti i prosperiteta. Narod u ovom regionu ne zaslužuje ništa manje od toga – kaže ambasador Godfri.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je ranije ovog meseca da sastanak delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući 27. juna pruža mogućnost i otvara vrata ekonomskom razvoju i investicijama.

Takođe je rekao da je od vlada Kosova i Srbije dobio uverenja da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, odnosno zahteva Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, što bi omogućilo sastanak njihovih predstavnika u Beloj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari