Gojković: Opozicija koja ne dođe na sednicu pokazaće da joj nije stalo do Kosova 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Sednica će trajati dva dana, a vreme za raspravu biće udvostručeno.

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije najavila je da će izveštaj o Kosovu i Metohiji Kancelarije za KiM, do početka posebne sednice u ponedeljak, biti dostupan svim poslanicima, ali i celokupnoj javnosti.

Ona je pozvala opozicione poslanike koji kritikuju zakazivanje sednice da dođu u ponedeljak na sednicu i iznesu svoje političke stavove, jer to duguju biračima.

Najavljeno je da će sednica najverovatnije trajati dva dana, kao i da će naprednjaci predložiti da se udvostruči vreme za diskusiju kako bi svi mogli da kažu svoje stavove o ovom važnom pitanju.

“Kancelarija za Kosovo i Metojihiju me je upravo obavestila da će danas predati Skupštini Srbije izveštaj o Kosovu i Metohiji o kome će biti reči na posebnoj sednici o KiM koja je zakazana za ponedeljak u 16 sati. Izveštaj se odnosi i na dijalog Beograda i Prištine za period od 2013 do 2019 . godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Taj izveštaj biće dostupan svim poslanicima parlamenta i biće ovbjavljen javno , tako da će do početka rasprave sa sadržinom izveštaja moći da se upoznaju svi građani Srbije i poredstavnici medija”, rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima objavljivanjem izveštaja o dijalogu biće ispunjeni svi uslovi za održavanje sednice na kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnbabić, svi ministri i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

“Sve koje predsednik pozove da dođu na sednicu imaju pravo da se obrate parlamentu i da odgovaraju na pitanja. Prvi koji će podneti izveštaj o situaciji na KiM i dijalogu biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će imati temeljno i sadržajno izlaganje. Nakon njegovog izlaganja biće otvorena debata u kojoj će moći da učestvuju svi šefovi poslaničkih grupa i svi poslanici“, rekla je predsednica parlamenta, uz napomenu da ako opozicioni poslanici ne dođu u ponedeljak na raspravu o KiM i ne iznesu svoje viđenje ovog problema pokazaće da im nije važno šta građani Srbije misle i da im nije važno Kosovo. Pokazaće, kako je rekla, da im je od Kosova važniji REM, RTS i biznis planovi firmi koje predstavljaju lideri tih stranaka Đilas i Jeremić.

Gojković: Opozicija koja ne dođe na sednicu pokazaće da joj nije stalo do Kosova 2
Foto: FoNet / Zoran Mrđa
(arhiva)

Aleksandar Martinović, šef skupštinskih naprednjaka rekao je na konferenciji za novinare da će poslanička grupa naprednjaka podržati predloženi izveštaj o KiM.

Naveo je i da će SNS predložiti i da se udvostruči vreme za raspravu kako bi svi poslanici, bez obzira da li su vlast ili opozicija, mogli da iznesu svoje stavove i eventualne predloge za rešavanje komnpleksnih problema na KiM.

„Ovo je sednica koja se dugo očekivala, a pojedini opozicioni poslanici su nas optuživali da nemamo hrabrosti da raspravljamo o Kosovu i Metohjiji. Po ko zna koji put se pokazalo da nisu imali pravo”, rekao je Martinović i dodao da je opozicija optuživala Vučića zbog obraćanja sinodu SPC, uz napomenu da mu je mesto u parlamentu. „Sada kada je najavio da će doći u parlament ponovo ga optužuju da mu nije mesto u parlamentu i da Kosovo nije u njegovoj nadležnosti. Izgleda da ne valja nikako, jer to je politika onih koji sebe nazivaju Savezom za Srbiju.“ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari