Gojković potpisala Memorandum o razumevanju sa međunarodnom organizacijom turkijske kulture 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministarska kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas u Memorandum o razumevanju između tog ministarstva i međunarodne organizacije turkijske kulture Turksoj i istakla da su Srbija i turkijske zemlje istorijski povezane i da im se kulturna nasleđa prepliću.

Gojković je istakla da je Turksoj izuzetno važna organizacija i da okuplja sedam velikih država turkijske kulture i navela da je sporazumom obuhvaćena saradnja u oblasti filma, pozorišta, muzeja, arhivske građe, muzike i savremenog stvaralaštva.

Navela je da je Memorandumom omogućena i slobodna razmena ideja i iskustava stručnjaka i umetnika koji nisu vezani za tradicionalne ustanove kulture.

Gojković je dodala da već postoje prve inicijative šta bi u budućnosti moglo da se učini na saradnji prestonica kulture za 2022. godinu Novog Sada i prve prestonice turkijske kulture grada Hive.

Ona je rekla da Srbija ima dobru bilateralnu saradnju sa većinom zemalja turkijske kulture, navodeći Azerbejdžan, Kazahstan i Tursku, i dodala da je počela bilateralna saradnja sa manje prisutnim zemljama turkijske kulture.

Gojković je precizirala da je prvi zadatak obe strane stvaranje predloga akcionog plana i da od 2022. godine počne konkretna saradnja ministarstava i umetnika.

U ime Turksoja Memorandum je potpisao generalni sekretar te organizacije Dusen Kaseinov, koji je rekao da su Turksoj i Ministarstvo kulture i informisanja dostigle nivo saradnje koji će služiti kao primer mnogim zemljama.

On je istakao da Memorandum ima vizionarski karakter i da je njime načinjen istorijski korak u institucionalizaciji odnosa Ministarstvo kulture i informisanja i Turksoja.

Kaseinov se složio sa Gojković da srpski i turkijski narodi imaju mnogo toga zajedničkog i da se njihove vizije u potpunosti poklapaju u pogledu oživljavanja tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari