Gotovo jednoglasno nepoverenje Nebojši Stefanoviću? 1Foto: Srpska napredna stranka

Članovi Gradskog odbora SNS u Nišu u četvrtak uveče su izglasali nepoverenje stranačkim funkcionerima Nebojši Stefanoviću, ali i Zlatiboru Lončaru, a o (ne)poverenju se ovih dana izjašnjavaju i opštinski, pa i mesni odbori te stranke u Nišavskom i Pirotskom okrugu, saopštili su juče izvori Danasa bliski ovoj stranci.

Prema našim sagovornicima, odbori u ovim okruzima su bezmalo jednoglasno glasali o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru, uprkos tome što nije mali broj članova koji su začuđeni izjašnjavanjem i o Lončaru, koji „nije u sukobu“ sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem, a ima značajnu ulogu u aktuelnoj borbi protiv kovid pandemije.

Izjašnjavanje o dvojici funkcionera navodno traje u lokalnim odborima širom Srbije, a rezultat je, kako kažu, unapred poznat jer je članovima odbora „stiglo jasno ‘uputstvo’ da im treba uskratiti stranačku podršku“.

– Na sednici Gradskog odbora u Nišu su svi osim jednog člana, koji je bio uzdržan, izglasali nepoverenje Stefanoviću i Lončaru. Pritom neki nisu ni znali da li im izglasavaju nepoverenje kao funkcionerima SNS-a ili kao ministrima u Vladi. Na sednici su se, takođe, izjašnjavali o tome da li ima lokalnih funkcionera čijim radom nisu zadovoljni. Ista izjašnjavanja su imali i još uvek imaju i članovi opštinskih i mesnih odbora u Nišu, Nišavskom i Pirotskom okrugu, koji su glasali na identičan način, a da im iste stvari nisu bile jasne – rekli su izvori Danasa.

Jedan od naših sagovornika, koji pripada SNS-u, kaže da je „neshvatljiva“ odluka njegove stranke da članovi svakog seoskog odbora u Srbiji sada na sastancima „pljuju“ ministre, tim pre što se povremeno ne pitaju ni o značajnim stvarima iz svoje lokalne sredine.

– Moglo je ovo da se izvede mnogo elegantnije, da recimo predsednik Vučić u četiri oka razgovara sa njima, ili bar sa Lončarem, kako bi se sami povukli, ili da predlog za njihovu smenu iznese na Predsedništvu stranke, koje bi nesumnjivo izglasalo ono za šta se on zalaže. Besmisleno je da svaki odbor širom Srbije glasa o tome, pogotovu što ima mesta gde ljudi i ne znaju tačno šta se dešava – rekao je on.

Izjašnjavanje o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru odvija se, inače, daleko od medija i javnosti.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i funkcionerka SNS-a, juče nije odgovorila na pitanja Danasa, među kojima su i kakvo je obrazloženje za donošenje odluke Gradskog odbora o nepoverenju Stefanoviću i Lončaru, te da li je članovima odbora stigla naredba kako da glasaju.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada i član SNS-a, kazao je da „to nije pitanje za njega“, pogotovu što on nije član bilo kog lokalnog odbora stranke.

Dojučerašnji poverenik Gradskog odbora SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović nije prisustvovao sednici odbora, održanoj neposredno nakon objave da se on „iz zdravstvenih razloga“ povukao sa te funkcije. Drugi gradski funkcioneri iz redova naprednjaka nisu odgovarali na naše pozive, mada to obično čine.

Deo medija je, inače, nedavno izvestio da je predsednik Srbije i SNS-a Vučić najavio „preispitivanje rada“ ministara u Vladi.

Predsedništvo SNS je 5. maja donelo odluku da se „svi gradski i opštinski odbori u roku od 15 dana izjasne da li su zadovoljni radom svojih predsednika“, a čelnik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je ovih dana kazao da je izjašnjavanje u toku.

Dobro informisani izvori su procenjivali da će „rezultati takve analize“ lokalnih odbora poslužiti za politički obračun sa Stefanovićem i njegovim pristalicama, ali stranački raskid sa Lončarem nije pominjan.

Lončara nije prozvao ni Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS i Glavnog odbora, koji je ovih dana na svom Fejsbuk profilu zatražio „kompletnu ostavku Gradskog odbora SNS za Beograd s posebnim akcentom na smenu predsednika Nebojše Stefanovića“.

Dovoljna je jedna pogrešna reč

– I mene je iznenadilo glasanje o nepoverenju Lončaru, koji je, koliko znam, lojalan predsedniku Vučiću. Pretpostavljam da razlog za to može biti pritisak nekih zapadnih diplomata, pogotovu sada kada treba da se rešavaju neka važna državna pitanja, pa i da stignu investicije za infrastrukturne projekte, te mi moramo učiniti neke ustupke. Mada, Lončar je kao ministar izazivao i nezadovoljstvo u SNS-u nekim svojim potezima, a posebno kadrovskim rešenjima koja nisu bila po volji stranci – kaže jedan od naših sagovornika iz niškog SNS-a, dodajući da može samo da spekuliše, jer pouzdanih informacija nema.

– Nije poznato da postoje sporenja između Vučića i Lončara. Ali, možda je ipak procenjeno da se Lončar previše približio Stefanoviću. Ne zaboravite, ovo su vremena u kojima je dovoljna jedna pogrešna reč – rekao je naš drugi sagovornik, blizak ovoj stranci.

Gordana Bjeletić, glavna urednica Južnih vesti, kazala je juče za Televiziju N1 da nepotvrđene informacije kažu da „postoji dokument“ po kojem se članovi SNS izjašnjavaju navodno o „nepoverenju članovima stranke koji ugrožavaju bezbednost njenog predsednika Aleksandra Vučića“.

„Međutim, do takvog papira nismo uspeli da dođemo, pa tako nešto nismo ni objavili“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari