Foto: EPA/ KESTUTIS_VANAGAS

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom u Zagrebu, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da Hrvatska podržava članstvo celog regiona jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji, pa tako i Srbije, sa kojom želi dobre odnose, prenela je regionalna TV N1.

„Svako treba da ispuni kriterijume za članstvo, oni su postali puno specifičniji nego dosad. Hrvatska ne želi da se nađe u situaciji da nekoga blokira, ali istrajaćemo na ispunjavanju svih kriterijuma“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvatske rekla je i da sa austrijskim kolegom nije razgovarala o govoru Aleksandra Vučića na Kosovu, ističući da ne vidi zašto je to obraćanje relevatno za Hrvatsku.

„Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom i putem u prosperitet. Ja želim stabilnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji i uopšte neću dopustiti da mi Vučić nameće teme kojima ću se baviti niti ću se spustiti na nivo da komentiriše njegove govore. Mislim da on o sebi najbolje govori“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.