Građani će od 1. septembra pozvati političare na bojkot izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

U duboko podeljenom društvu kao što je naše smatramo da je svaki oblik dijaloga koji dovodi do smirivanja tenzija odgovorno i državničko ponašanje.

Međutim smatramo da je dijalog došao kasno. Mi pozivamo na dijalog još od početka protesta, pre osam meseci, a zauzvrat od vlasti nam se vraćaju pretnje, uvrede, batinanja i medijska satanizacija. Dijalog vidimo i kao još jednu pobedu građana u protestu, jer je dovela vlast koja mesecima i godinama ignoriše dijalog na zajednički sto i direktno potvrdi ono o čemu pričamo već osam meseci, da Srbija nje slobodna i demokratska zemlja u kojoj institucije funkcionišu – ocenjuju u intervjuu za Danas Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, u odgovoru na pitanje kako komentarišete inicijativu za dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

* Imajući u vidu karakter vlasti Aleksandra Vučića, da li Vam deluje realna namera da u razgovoru sa predstavnicima opozicije zaista ostvari eventualni dogovor?

– Ne, ova vlast je u proteklih sedam godina pokazala da je veoma bahata i da je dijalog sa neistomišljenicima ne zanima. Oni su jasno pokazali da svi mi koji drugačije mislimo smo njihovi neprijatelji i tako nas tretiraju. Nemoguće je očekivati bilo kakve ustupke, a da se ne radi o nekakvim šargarepama koje bi iskoristili za spinovanje kao dokaz da su oni otvoreni za dijalog i ustupke.

* Kako komentarišete to što niste pozvani na taj sastanak?

– Pozdravljamo odluku, jer posle osam meseci protesta i ignorisanja svih loših stvari koje su se dešavale od strane pojedinih organizatora skupa i vlasti naše mesto nije tamo. Naša obaveza je da organizujemo proteste i animiramo građane, a posao političara je da razgovaraju i izbore se kroz dijalog za bolje uslove.

* Mislite li da je raspoloženje učesnika demonstracija, običnih ljudi i građana, takvo da podržavaju pokušaje dogovora vlasti i opozicije oko izbornih uslova?

– Građani su siti raznih šargarepa, manipulacija i laži koje ova vlast nudi već sedam godina, oni više ne veruju institucijama i zato su na ulicama već osam meseci. Zato na prvu loptu ne vide poentu istih, ali kada razmisle, znaju da je to odgovorno od njih, ali kasno, i zato ukoliko se ništa ne promeni, građani će od 1. septembra pozvati političare na bojkot kao što su ih u decembru pozvali da izađu iz parlamenta.

* Kako komentarišete to što je par dana nakon sastanka jedan od lidera opozicije Dragan Đilas rekao da više ne želi da prisustvuje tim sastancima mimo javnosti?

– Mi smo u trenutku kada su sastanci počeli u našem saopštenju izneli da je ovo pitanje svih građana ove zemlje i da je u opštem interesu da ti okrugli stolovi i ono što se dešava iza zatvorenih vrata bude javno i transparentno. Tako da pozdravljamo tu odluku.

* Ali, da li je to takozvana naknadna pamet?

– Kako smo mi razumeli, problem je nastao jer su organizatori tog skupa koji su insistirali na tajnosti prekršili dogovor i iznosili netačne i manipulativne informacije o tome šta se dešava na sastancima. Imajući u vidu te informacije i izjavu jednog od organizatora skupa Milana Antonijevića na TV N1, gde je izneo mišljenje da su „bugarski vozovi“ i „crni džipovi“ mit, nama se svrha celog tog procesa dovodi u pitanje i potvrđuje da je transparentnost razgovora više nego potrebna.

* Mislite li, ipak, da su osnovane pretpostavke opozicije, s obzirom na to da su pristali na sastanak, da je pred građanima dovoljno vremena, uoči izbora na proleće, da se izborni uslovi poprave?

– Na njima je da pokušaju da do kraja avgusta ostvare nekakav dijalog sa vlasti i probaju da se izbore za bolje uslove. Međutim kao što smo više puta rekli, naše crvene linije su 42. preporuke Stručnog tima i jedino što može da se razgovara jeste o njihovoj implementaciji ili nečem višem od toga. Ukoliko se one ne usvoje, građani će od 1. septembra pozvati na bojkot.

Nezavisni smo od Đilasa

* Da li i u kolikoj meri je udruženje „Jedan od pet miliona“ zavisno od Saveza za Srbiju, odnosno Dragana Đilasa?

– Udruženje „Jedan od pet miliona“ nastalo je iz protesta kao rezultat nezadovoljstva građana koji protestuju već osam meseci, time se i organizacija protesta podigla na viši nivo i u tom smislu udruženje je nezavisno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari