Građani protiv bahate vlasti 1Predsednik opštine, predsednica skupštine i spontano okupljanje građana Foto: TV Požega i FB Protest u Požegi

Građani Požege protestovaće sutra u 16 časova, na gradskom trgu, zbog odluke lokalne vlasti da kupi parcelu i nezavršeni i nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požega.

Kako je Danas pisao, požeška vlast, koju čini koalicija SNS, SPS, DSS, NS, Pokret socijalista, SDP, SRS i PUPS, izdvojila je 12 miliona dinara za kupovinu sporne parcele od oko četiri hektara i nelegalnog i nezavršenog objekta od 400 kvadrata, uz obrazloženje da je taj objekat u neposrednoj blizini sportske hale i da će njegovom kupovinom biti rešeni problemi protivpožarne zaštite i upotrebne dozvole tog sportskog objekta.

Predsednik opštine Milan Božić (SNS) i predsednica SO Zorica Mitrović (SNS) ranije su izjavili za Danas da u toj transakciji „nema ničeg nezakonitog, da je sve učinjeno transparentno i da nema sukoba interesa“. Predstavnici opozicinih stranaka zahtevaju od državnih organa da reaguju i ispitaju spornu kupoprodaju i ističu da je prekršen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, da su u pitanju nelegalni objekat i trgovina uticajem.

Sutrašnji protest organizuje grupa građana za koju jedan od članova Đorđe Stevanović kaže da je „ne čine članovi stranaka, ali da su svi doborodošli na protestno okupljanje“.

– Povod za protest jeste sporna odluka o kupovini placa i kuće, čiji su vlasnici muž i dever predsednice SO Požega, ali i to što se naprednjačka vlast ponaša bahato, bruka Požegu i njene građane. U pitanju je građanski i mirni protest, kome će se sigurno pridružiti i nezadovoljni naprednjaci, ali i drugi građani koji se protive načinu na koji se ponaša požeška vlast, kazao je za Danas Stevanović i poručio da je to i „prilika za odbornike požeške skupštine da se obrate građanima“.

Inače, nekoliko desetina Požežana danima se spontano okuplja na trgu i time izražava negodovanje zbog sporne kupovine, a protest koji je najavljen za sutra, kako Stevanović navodi, prijavljen je lokalnoj policiji.

– Zahtevaćemo od državnih organana da rade svoj posao, jer ih zbog toga plaćamo, i da nam policija i tužilaštvo dostave informacije o tome šta su preduzeli tim povodom. I od Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, tražićemo da očisti svoje redove i da pokaže da se ne sme nezakonito trošiti novac građana, dodao je Stevanović i istakao da će na protestu biti zatražene ostavke predsednika opštine i predsednice skupštine.

Građani protiv bahate vlasti 2Novčanica od 12 miliona dinara

– Ukoliko ne podnesu ostavke, počećemo da prikupljamo potpise za njihove smene i za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Zavukli su ruke u džepove građana i zbog toga moraju da trpe sankcije, poručio je naš sagovornik i najavio da će, ukoliko ne bude udovoljeno zahtevima, protesti biti nastavljeni.

Novčanica od 12.000.000 dinara

Od pre dva dana u Požegi je „puštena u opticaj“ novčanica od 12 miliona dinara, kao satirično podsećanje na sumu koju je lokalna vlast izdvojila iz lokalnog budžeta za spornu kupovinu. Na novčanici je lik Zorice Mitrović, predsednice SO, silueta spornog objekta, natpis „Budžetska kasa Požege“ i poruka „Korupcija se kažnjava po zakonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari