Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na Kosovu protiv izgradnje vojne baze 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu izrazili su danas protivljenje najavi da će hrvatski pripadnici kfora na Kosovu graditi svoje vojne baze, navodeći da se time „najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana“, saopštila je Srpska lista.

„Najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske, kod Srba izaziva sećanja na pogrom ali i akcije entičkog čišćenja Bljesak i Oluja, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je ranije danas u Prištini da će hrvatski vojnici iz sastava Kfora formirati svoj kamp na Kosovu.

Gradonačelnici su izrazili zabrinutost kao i protivljenje izgradnji „bilo kakve vojne baze“, navodeći da to ne doprinosi miru i stabilnosti.

„Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave – i Srbima i Albancima ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije… U tom smislu hrvatski ministar je trebao da najavi otvaranje fabrika a ne da zvecka oružjem“, ocenili su gradonačelnici u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari