Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 1Foto: Pritnskrin/RTS2

U Skupštini Srbije došlo je do incidenta nakon što su poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli na sednicu kako bi izrazili nezadovoljstvo što srpske vlasti nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Obradović i Kostić sukobili su se sa šefom poslanika naprednjaka Aleksandrom Martinovićem, nakon čega je nastao opšti metež.

Noseći transparente „Vučić i Milo – braća blizanci“ i „Srbijo, zašto ćutiš?“, Obradović i Kostić su stali za govornicu parlamenta i upitali poslanike vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvjanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović u jednom trenutku je ustao iz poslaničke klupe i prišao govornici, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, došlo je do povlačenja, a zatim je lider Dveri odgurao Martinovića.

Nastao je opšti metež i guranje u kojem je, pored poslanika Dveri i vladajuće koalicije, učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Jedan od poslanika SNS-a oteo je transparente poslanicima Dveri i pocepao ih.

Predsednica Maja Gojković rekla je da se sednica prekida, i zamolila poslanike da ne reaguju na, kako je rekla, „unapred pripremljene provokacije“ Boška Obradovića.

Situacije se nakon nekoliko minuta smirila, i Obradović i Kostić su napustili salu.

Sednica je nastavljena oko 13.30.

Obradović: Napali me naprednjaci, nisu hteli da se čuje da Vučić saradjuje s Đukanovićem

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su na njega i poslanika Dveri Ivana Kostića naprednjaci „nasrnuli“ u sali Skupštine Srbije jer nisu želeli da građani u direktnom TV-prenosu čuju da predsednik Srbije Aleksandar „Vučić sarađuje s režimom Mila Đukanovića“.

„Oni nisu želeli da građani vide poruke na kojima piše da su Vučić i Djukanović politička braća-blizanci. To ih je najviše zaboleleo i nisu hteli da vide poruku i pitanje zašto Srbija ćuti na dešavanja u Crnoj Gori i otimanje sprskih svetinja i hapšenje“, rekao je Obradović novinarima posle incidenta u skupštinskoj sali i pokazao svoj pocepan sako.

Rekao je da su on i Kostić napadnuti jer su pitali poslanike i ministra odbrane Aleksandra Vulina zašto ne sazovu sednicu s koje bi „poslali poruku podrške srpskom narodu u Crnoj Gori“ i pitali ih da li podržavaju hapšenje poslanika, sveštenika i pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

Poslanik Dveri Milan Kostić je Aleksandru Martinoviću i svim poslanicima SNS poručio da „Bog nije u sili, nego istini i pravdi“.

Da podsetimo, ovom događaju je prethodio još jedan incident nakon što je poslaniku Srpske radikalne stranke izrečena opomena.

Martinović: Reagovao sam na najveću moguću uvredu, Vučić nije isto što i Đukanović

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 3
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Martinović, izjavio je danas da je tokom današnjeg fizičkog sukoba u Skupštini Srbije „reagovao ne kao političar nego kao čovek“.

Rekao je da je reagovao zbog transparenta poslanika Dveri kojim se „izjednačava predsednik Srbije Aleksandar Vučić s (predsednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem“, što je, po njemu, „najveća moguća uvreda“.

„Reagovao sam na način na koji sam reagovao, jer je to moja obaveza kao predsednika poslaničke grupe da se borim protiv fašizma. Postoje situacije kada nemate drugog načina da reagujete nego fizčikom silom“, rekao je Martinović novinarima u Skupštini.

Kazao je da iako „neki građani“ i Vučić njegovo reagovanje vide kao grešku, on smatra da je „čast države Srbije i institucija važnija od poslaničkog mandata“.

On je kazao da „nisu mogli da dozvole da deklarisani fašista po ko zna koji put gazi dostojanstvo Srbije i izvrgava ruglu sve što radi i Skupština i predsednik Srbije“.

„Nisam reagovao kao političar, nego kao čovek i tako ću da reagaujem svaki put kada neko misli da je suviše moćan i snažan, a tu snagu pokazuje tako što vredja državu i srpski narod. Ja se nisam rodio kao narodni poslanik, niti mislim da to budem do kraja života, niti da se bavim politikom do kraja života. Čast je važnija od toga i interes države i naroda“, rekao je Martinović.

On je kazao da ponašanje Obradovića nema veze sa zaštitom SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori, već pokazuje da na vlast žele da se vrate „oni koji su upropastili Srbiju“, u čije vreme je Crna Gora proglasila nezavisnost.

„Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović rade za Mila Djukanovića i srpske neprijatelje“, rekao je Martinović.

On je kazao da „Srbi vrlo dobro znaju da između Vučića i Đukanovića nema nikakve veze“.

„Znaju svi Srbi gde god da žive da je Vučić prvi srpski predsednik koji na svakom događaju, bilo to obeležavanje godišnjice ‘Bljeska’ ili ‘Oluje’, ili otvaranje novog puta i fabrike, stoje predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. On je prvi srpski predsednik nakon raspada bivše SFRJ kojem je pošlo za rukom da u političkom, duhovnom i kulturnom smislu ujedini ceo srpski narod koji je ostao da živi u republikama nastale raspadom bivše Jugoslavije“, rekao je Martinović.

Vukadinović: Martinović taj koji je fizički nasrnuo na poslanike

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 4
Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija izjavio je da je vinovnik današnjeg fizičkog sukoba u Skupštini Srbije šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović.

Rekaviši da je „jasno“ da je Martinović „fizički nasrnuo na poslanike“, Vukadinović je rekao da „kada nas ovde, gde se jasno vidi šta ko radi, ubeđuju da je belo crno, kako bi bilo tamo gde to nije tako“.

On je kazao da je Obradović transparentima“Milo lopove – ne damo ti svetinje“ i „Zašto Srbija ćuti“ koje uneo u salu, poručio isto ono što je rekao on, Vukadinović.

„Boško je rekao transparentom, a ja rečima. Reakcija vlasti na Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori je neadekvatna i trebalo je da pošalje ozbiljniju poruku“, rekao je Vukadinović.

On je poručio vladajućoj većini da ne koristi olako reči „fašizam, nasilje, puč“ jer nekada tako mogu da „prizovu nevolju“.

Rekao je da vladajućoj većini smeta „način borbe“ lidera Dveri Boška Obradovića, kao što im i smeta i njegov – Vukadinovićev, „način borbe“, te da „vlast ne želi opoziciju u Skupštini“.

„Sve je farsa, sve je foliraža. Da im je stalo do sabornosti i sloge, učinili bi nešto da pacifikuju i pridobiju Boška i opoziciju u bojkotu“, rekao je Vukadinović.

On je rekao i da je predsednica Skupštine Maja Gojković prekršila Poslovnik pošto mu je uskratila pravo na 10 minuta „diskusije o pojedinostima jer „nije želela da se u prenosu čuje šta hoću da kažem“.

Đorđević: Sramno ponašanje Obradovića

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 5
Foto: Beta/AP

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najstrože je osudio ponašanje lidera Dveri i jednog od ćelnika Saveza za Srbiju Boška Obradovića i članova njegove stranke, koji su, kako je naveo, u Skupštini Srbije namernim provokacijama izazvali nemire, a zatim fizički napali poslanike Srpske napredne stranke.

Ovo je sramno ponašanje i još jedan dokaz da su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Obradović puki sledbenici Dimitrija Ljotića i njegovih fašističkih ideja, koji svojim postupcima pokazuju svoje pravo lice, navodi se u pisanoj izjavi Đorđevića.

Za razliku od njih, Srpska napredna stranka želi da izgradi moderno društvo, da iskoreni svaki oblik nasilja i da građanima pruži sigurnost i bolje uslove života, poručio je Đorđević.

Mihajlović: Umesto da bude poslanik, huligan

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović osudila je nasilničko ponašanje lidera Pokreta Dveri Boška Obradovića i izazivanje incidenta u Narodnoj skupštini.

Obradoviću nije bilo dovoljno što je nedavno zastavom Srbije pokušao da otvori vrata Skupštine i da uvede svoje pristalice u parlament. Umesto da učestvuje u radu parlamenta kao poslanik, on kao huligan upada u salu kako bi izveo svoju unapred pripremljenu provokaciju, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Na njegovu žalost, u parlament se ulazi glasovima građana na izborima, a ne na silu i izazivanjem incidenata. Obradovićevo ponašanje je najbolji dokaz zašto građani Srbije nemaju poverenja u njega i njegove partnere iz Saveza za Srbiju, koji su svoje delovanje sveli na prazne kritike i izazivanje incidenata, poručila je Mihajlović.

Gojković: Obradović nije balerina, nego fašista

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 6
Maja Gojković Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić fašističkim metodama pokušali da naprave haos u parlamentu, ali je Skupština uspela da kaže „ne“ fašizmu Saveza za Srbiju. „Obradović može da tvrdi da je balerina, ali on nije balerina nego fašista, kao i Ivan Kostić“, kazala je Gojković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je ocenila da je današnji incident bio pokušaj da se na nasilan način preuzmu institucije, destabilizuje zemlja i da se kopiraju dešavanja koja su proteklih dana viđena u parlamentima regiona.

Gojković smatra da je ponašanje poslanika vladajuće koalicije bilo sasvim odgovarajuće i da su oni branili narodnu skupštinu i dostojanstvo građana koji su ih birali. Istakla je da fašizam nikad nije doneo dobro Srbiji i da niko nije mogao da poveruje da će u 21. veku Srbija imati njegove predstavnike. Izrazila je uverenje da Vlada Srbije radi sve kako bi mudrom politikom sačuvala interese srpskog naroda i Srpske paravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali poštujući Ustav i zakone. Gojković je kazala da je danas u Skupštini Srbije sve urađeno po instrukcijama Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

Mirović: Primitivno ponašanje Boška Obradovića

Guranje Obradovića i Martinovića i opšti metež u Skupštini Srbije 7
Igor Mirović Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Predsednik Pokrajinske vlade i član Predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović osudio je danas „primitivno ponašanje“ lidera pokreta Dveri Boška Obradovića u Skupštini Srbije i ocenio da je reč o „fašističkom divljanju“ u Skupštini Srbije.

„U ovom trenutku, kada su Srbi izloženi dodatnim pritiscima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, najgore što može da se desi jeste da se dozvoli fašističko divljanje u institucijama, koje ima za cilj da Srbiju prikaže kao zemlju nereda i haosa i skrene pažnju sa brojnih uspeha koji su postigli njeni gradjani, posebno u ekonomskoj sferi“, naveo je Mirović, a prenosi Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Dodao je da su, dok je trajala prošla sednica Skupštine Vojvodine u Novom Sadu 20. decembra, predstavnici Dveri imali plan da upadnu u zgradu i silom promovišu svoje stavove, iako nemaju izabrane predstavnike, što je sprečeno „preventivnim delovanjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari