"Hajde da se prebrojimo", okupljanje u 18 sati ispred Filozofskog fakulteta 1Sa ranijih okupljanja opozicije, Savez za Srbiju, SZS Foto: FoNet Marija Djokovic

Nakon što su mediji bliski vlasti, pa i predsednik države Aleksandar Vučić umanjivali broj građana okupljenih na protestu protiv političkog nasilja „Stop krvavim košuljama“ prošle subote, predstavnici opozicije i javne ličnosti pozvali su građane na novi skup ove subote pod parolom „Hajde da se prebrojimo“.

Okupljanje je ponovo zakazano za sutra u 18 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a građani će se prošetati do Skupštine Srbije i zgrade Predsedništva. Posebno važno mesto na kojem će se građani zadržati i izraziti nezadovoljstvo je RTS, jer su lideri opozicije nezadovoljni odnosom javnog servisa prema njihovom radu ali i protestu prošle subote.

Na protestu bi trebalo da govore glumac Branislav Trifunović, akademik Dušan Teodorović, Borko Stefanović i neko od mladih.

Kako nam je nezvanično rečeno, želja je da govore oni koji su trpeli nasilje od strane režima. Gotovo sva parlamentarne i vanparlamentarne stranke podržavaju ovaj protest i pozivaju pristalice da se okupe u što većem broju. Na skup možda dođu i simpatizeri DSS u zavisnosti od toga ko će govoriti, dok PSG neće učestvovati.

Koraksov kalendar za 2019.

Na protestu ispred Filozofskog fakulteta biće organizovana i prodaja Danasovog kalendara za 2019. godinu sa karikaturama Predraga Koraksića Koraksa.

Policija da ne radi u režimske svrhe

Policija koja obezbeđuje proteste ne može biti pod kontrolom predsednika, smatra Radomir Lazović iz Inicijative NDB, komentarišući Vučićevu izjavu da neće biti policije prilikom mirnih opozicionih okupljanja. „Policija bi skup morala da obezbeđuje po svojim standardima i pravilima, a ne da se koristi u svrhe režima… Na svim protestima dosad možemo videti grupe ekstremnih desničara bliskih vlasti koji, nekada samostalno, a nekada u dogovoru sa novinarima TV Pink ili Studio B, insceniraju incidente i provokacije“, kaže Lazović i podseća na probleme koje su svojevremeno imali aktivisti NDB.

– Predsednik Srbije daje izjave u političkom kontekstu, s obzirom na to da je skup protiv sadašnje vlasti. Insistira se na tome radi distance od nekadašnje prakse kada je policija nasilno kontrolisala proteste, što ima i spoljnopolitičke posledice. Slično je bilo i prošle godine tokom Protesta protiv diktature, podseća Saša Đorđević iz BCBP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari