Han: Rešenje pitanja Kosova nije jedini preduslov za ulazak u EU 1Johanes Han Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da rešenje pitanje Kosova nije jedini preduslov za ulazak Srbije u Evropskoj uniji, navodeći da su sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja srž procesa proširenja.

„Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj“, rekao je Han u intervjuu za „Večernje novosti“.

On je rekao nijedna nova država ne može da pristupi EU bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja, a da za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom. Han je ukazao da za dijalog Beograda i Prištine trajni dogovor podrazumeva „izvodljivo, održivo i realno rešenje, u skladu s medjunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU“.

„Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma“, kazao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari