Haradinaj: Granice Kosova su uspostavljene ratom 1Foto: EPA-EFE VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su „granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomeri“.

On je to izjavio na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade, a na pitanje novinara da prokomentariše izjave predsednika Kosova o korekciji granice između Kosova i Srbije.

„Ko to misli da se granice drugačije menjaju, taj greši“, kazao je Haradinaj, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Ove granice su uspostavljene nakon poslednjeg rata Oslobodilačke vojske Kosova ili intervencijom NATO-a, na desetine hiljada ljudi se nalazi ispod zemlje zbog ovih granica, i ne samo poslednje generacije, već i one ranije“, dodao je Haradinaj.

Kosovski premijer je ponovio da izjave o podeli Kosova ili o promeni granice je samo uzajamna retorika između Kosova i Srbije. On je ponovio da promene granice interesuju samo ruskog predsednika Vladimira Putina, s obzirom da „u parametrima današnjih granica ima ruske populacije u nekoliko država, i želi da iskoristi ovaj momentum i svoju snagu da aneksira nekoliko teritorija“.

„Mi ne pripadamo njegovoj mapi, mi pripadamo drugom svetu koji predvodi Amerika. Ne prilagođavamo se njegovim igrama, ne pomeramo granice“, kazao je Haradinaj, navodi RSE.

Tači je u nekoliko navrata rekao da podele na Kosovu neće biti, ali da će u Briselu predstaviti zahtev Albanaca sa juga Kosova da se Preševska dolina pripoji Kosovu.

Haradinaj je dodao da ono što je preostalo između Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica.

Haradinaj je takođe govorio i o nacrtu Statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a koji treba da se zvanično dostavi Briselu. On je istakao da je obaveza Vlade Kosova da statut usaglasi sa Ustavom i zakonima Kosova ukoliko on već nije urađen na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari