Haradinaj i Rama potvrdili političko savezništvo 1Foto: FoNet Facebook Ramus Haradinaj

Jučerašnju poruku albanskog premijera Edija Rame da će „Albanija i Kosovo ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla“, izrečenu u Peći nakon zajedničke sednice kosovske i albanske vlade, kao i potpisivanje nekoliko sporazuma na tom zasedanju, diplomate za Danas nezvanično tumače kao značajan „poen“ za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ali i kao odraz „inaćenja“ Prištine i Tirane prema Evropskoj uniji.

U zajedničkom obraćanju novinarima Rama je poručio da „Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica – jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom, dok je Haradinaj istakao da su „Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište“.

Prema mišljenju albanskog premijera, „kampanja Srbije protiv ulaska Kosova u Interpol bila je ružna“, a odluka kosovskih vlasti da uvedu carinu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH je „politički kontraodgovor Prištine“.

– Ko vidi carinu od 100 odsto kao ekonomski aspekt, greši, ova naknada je politički kontraodgovor Prištine, izjavio je on. Kako je preneo RTS, Rama je, istovremeno, obećao da u roku od šest meseci između Kosova i Albanije „neće biti nikakvih taksi“.

Haradinaj je konstatovao da se Kosovo i Albanija nalaze „na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu“, objašnjavajući da će potpisani sporazumi biti primenjivani „jedan za drugim“.

– Znam da ljudi na Kosovu i u Albaniji očekuju više od ove dve vlade i odavde ćemo nastaviti da radimo i bavimo se suočavanjem sa mnogim izazovima, rekao je kosovski premijer.

Predstavnici diplomatskih krugova za Danas kažu da je sednica dveju vlada „došla u pravi čas“ za Haradinaja, koji se nadmeće sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem „ko će da ispadne veći junak i patriota“ zbog odluke o taksama od sto odsto i krajnjeg zaoštravanja odnosa sa Beogradom.

Članovi dveju vlada fotografisali su se pokazujući rukama znak albanskog orla.

„Imajući u vidu ogroman rivalitet i neskrivene nesuglasice između Haradinaja i Tačija, očekuje se da će na Kosovu u narednih nekoliko meseci biti održani vanredni izbori. I Haradinaj i Tači su praktično već u kampanji, a zvanična Tirana je u to uključena, kao što je bio slučaj i sa ranijim izborima – dok se kosovski predsednik trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, premijer se sastao sa Ramom u Peći“, preciziraju naši sagovornici.

Kao drugi faktor za još veće približavanje Prištine i Tirane, sagovornici Danas ističu činjenicu da su i jedni i drugi nezadovoljni potezima EU.

„Evropski put Albanije je veoma spor, a Kosovo ne krije nezadovoljstvo što, po svoj prilici, u narednih nekoliko meseci neće dobiti viznu liberalizaciju, tako da je najava o njihovom zbližavanju u ekonomskom i političkom smislu signal zvaničnom Briselu da Albanci sa Kosova i Albanci iz Albanije neće sedeti skrštenih ruku i čekati u predvorju Evropske unije, već će udruživati snage u ključnim domenima“, smatraju diplomate.

Mekalister: Nesuglasice rešavati dijalogom

Brisel, Beograd – Odlukom vlade Kosova da poveća takse na robu iz Srbije i BiH na sto odsto jasno se krši CEFTA sporazum i duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova. Slažem se sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini da vlada u Prištini treba smesta da povuče ove odluke, kaže za Danas Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta. Mekalister ističe da „regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi čine suštinski deo procesa napredovanja država ka EU“.

– I Srbija i Kosovo su mnogo puta izrazili zabrinutosti u vezi sa svojim odnosima. Ove zabrinutosti treba da budu rešavane putem dijaloga kojem je Evropska unija posvećena i u kojem nastavlja da bude posrednik, navodi naš sagovornik.

Devet sporazuma

RTS je javio da je na jučerašnjem, inače petom zajedničkom zasedanju kosovske i albanske vlade, potpisano devet sporazuma, uključujući onaj o ukidanju rominga na cene usluga u mobilnoj telefoniji. Među ostalim dokumentima o kojima je postignuta saglasnost su protokoli za obavljanje zajedničke carinske kontrole na graničnom prelazu Morina-Vrbnica, za objedinjavanje modela u oblasti zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih usluga, sporazum o promociji poslovanja i informacijama o dijaspori, te o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari