Haradinaj: Ne razgovarati o non pejperu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, u reagovanju na non pejper koji se pojavio u medijima, a odnosi se na konačno rešenje između Kosova i Srbije, izjavio je da premijer Aljbin Kurti ne bi smeo da razgovara o sadržaju tog dokumenta u okviru dijaloga.

On je predložio pet tačaka koje su prema stavu ABK ključne za dijalog, dodajući da nedavne rasprave o „non pejperu“ nisu predmet rasprave, prenosi RTK.

Prva tačka je da nacionalne teme nisu ničija ekskluziva i da nijedna kosovska institucija, uključujući premijera Kurtija, ne bi trebalo da preduzme mere u vezi sa temama dijaloga sa Srbijom koje će iznenaditi Skupštinu Republike Kosovo. „Niko ne sme da preuzima tajne ili javne obaveze, bez prethodnog dogovora sa političkim strankama na Kosovu, odnosno Skupštinom Republike Kosovo“.

U drugoj tački Alijansa očekuje uzajamno priznanje, uz obavezujuće pravne sporazume, u postojećim granicama, trenutnoj unutrašnjoj ustavnoj organizaciji, a u trećoj ističe da nedavne rasprave oko nekog takozvanog dokumenta „non pejper“ nisu predmet rasprave.

Alijansa za budućnost Kosova će ispuniti sve obaveze vezane za dijalog, kao opoziciona stranka u Skupštini Kosova, a kao stranka koja je bila dosledna u zaštiti nacionalnih interesa, u slučaju da uočimo tendencije koje ugrožavaju budućnost zemlje, ići ćemo u odbranu tih interesa, svim mogućim demokratskim sredstvima“, saopštila je ta stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari