Haradinaj: Nema krize na Kosovu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj obavestio je danas ambasadore SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije da je politička i bezbednosna situacija na Kosovu mirna i osudio je dezinformacije o humanitarnoj krizi na severu zemlje, prenela je Koha.

Haradinaj je predstavnike Kvinte obavestio o odluci kosovske vlade da uvede taksu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 odsto, rekavši da je Vlada bila prisiljena da uvede tu meru zbog problema koje Kosovu pravi Srbija.

Prema njegovim rečima, te mere će ostati na snazi „sve dok ne budu ostvareni proklamovani ciljevi Vlade Kosova“.

Zahvalivši državama Kvinte na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci Kosovu u svim procesima, Haradinaj ih je pozvao da budu objektivni prilikom procene situacije u zemlji.

Naglasio je da građani Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, neće ostati bez osnovnih prehrambenih i medicinskih proizvoda, a ocenio je da su izjave srpskih političara samo još jedna neistinita i neprihvatljiva propagandna akcija.

Kosovska policija ocenila je uspešnom jutrošnju operaciju na severu Kosova u kojoj su tri osobe uhapšene u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su održani jednočasovni protesti protiv „policijskog i političkog terora Prištine“, a predstavnici Srpske liste su naglasili da Srbi time šalju poruku da žele da žive mirno i dostojanstveno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras sa članovima Vlade povodom situacije na Kosovu i Metohiji, nakon jutrošnje akcije pripadnika kosovske policije ROSU koji su u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsile četvoricu Srba.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da upad i hapšenja koja su izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija, dok je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozvao građane na smirenost, posebno one koji žive u severnom delu grada.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da poslednje odluke Kosova imaju za cilj da obustave destruktivnost lidera Srbije protiv Kosova i da su legitimne, legalne i transparentne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari