Drecun: Upad ROSU zaoštrava situaciju 1Foto: Printscreen/RTS

Upad i hapšenja koja su izveli pripadnici Rosu na severu Kosova predstavljaju opasan potez, kojim se veoma zaoštrava situacija, rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da je to i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova.

„Ovo je opasan jednostran potez Prištine kojim se veoma zaoštrava situacija i dodatno podižu tenzije, ali nažalost i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova“, rekao je Drecun gostujući u Dnevniku RTS.

On smatra da je koncentracija specijalnih snaga ukazivala na mogućnost akcije.

„Oni su izvršili koncentraciju specijalnih snaga koji su im potrebni za takve akcije i jedinica Rosu i FIT jedinica o kojima se malo priča. To je jedinica koja treba da preraste u vojnu elitnu formaciju, a koju su trenirali Britanci i Amerikanci. Bilo je jasno da će se posle te koncentracije kosovskih snaga nešto desiti“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, čini se da su najnoviji događaji samo sastavni deo šire strategije koju je, izgleda, nametnuo prevashodno kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a u cilju prekida bilo kakvih razgovora sa Beogradom o mogućnosti postizanja dogovora o konačnom statusu Kosova i Metohije i skretanja pažnje kosovske javnosti sa problema političke, socijalne i ekonomske prirode na Kosovu.

On je podsetio da aktuelna vladajuća koaliciija u Prištini nema većinu bez glasova Srpske liste i naglasio da „oni tako žele da preusmere pažnju sopstvene javnosti sa tih problema na mržnju prema Srbima“.

„Umesto da ima protesta među Albancima zbog lošeg života, oni pale srpsku robu. Pa ćete onda da šaljete specijalne jedinice na sever, da pretite Beogradu. Sve je usmereno ka tome da se ne nastave razgovori u Briselu i da ne dođe do konačnog rešavanja statusa Kosmeta“, rekao je Drecun.

Pripadnici kosovskih policijskih snaga ROSU ušli su rano jutros na sever Kosova gde su uhapsili četvoricu Srba, a Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da su zahtevali hapšenje bivseg pripadnika policije Kosova Dragiše Markovića, kao i Saše Ćurčića, jer su osumnjičeni da su imali veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Podsetimo, juče je pre početka sastanka sa predstavnicima Srbima sa Kosova Aleksandar Vučić istakao da ima informacije o pokretu albanskih trupa iz baza Belvedere i Vrelo ka severu Kosmeta, da bi sinoć ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana bilo kretanja jedinica ROSU, kao i drugih jedinica kosovskih zaštitnih snaga, ali da je situacija na Kosovu mirna i nema razloga za uznemirenost stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari