Nikki HaleyFoto: EPA

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli kritikovala je arapske zemlje povezane sa izraelsko-palestinskim konfliktom da ne rade ništa da „zaista pomognu“ miru u regionu.

Hejli je istakla da se radi o Egiptu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Tunisu, Pakistanu, Omanu, Iranu i Turskoj, koji nisu dali novčane doprinose agenciji UN koja pomaže palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi Rojters.

„Došao je trenutak da zemlje regiona zaista pomognu palestinskom narodu umesto što drže govore hiljadama kilometara daleko. Gde su arapske zemlje kada treba ohrabriti pomirenje palestinskih frakcija, što je ključno za mir? Gde su arapske zemlje kada treba osuditi terorizam Hamasa? Gde su arapske zemlje kada je potrebno podržati kompromis za mir?“ upitala je Hejli na redovnom zasedanju Saveta bezbednosti o Bliskom istoku.

Ona je navela da su SAD, pored finansiranja agencije UN za palestinske izbeglice, prošle godine donirale 300 miliona dolara bilateralne pomoći, a da je od 1993. „Palestincima dato više od šest milijardi dolara pomoći“.

„Koliko su arapske zemlje, a neke su bogate, dale Palestincima? Sigurno ne koliko SAD“, rekla je Hejli.

Tekst preuzet sa Al Jazeera Balkans.