Hodžaj: Crkve pripadaju Kosovu i njegovim građanima 1Enver Hodžaj Foto: wikipedia

Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a versko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je zamenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj, prenosi KoSSev.

On je reagovao na vest da je ministar kulture Vlade Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu, Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

KoSSev podseća da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup Zef Gaši sa sveštenstvom i grupom vernika služili početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Oni su tako obeležili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obeležen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole i pozvali da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju.

Hodžaj prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske naziva smešnom i apsurdnom igrom.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smešna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari