Hodžaj DPK: Kadri Veselji nije obećao podršku Haradinaju za predsednika Kosova 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj izjavio je večeras da sada već bivši lider te stranke, Kadri Veselji nije obećao Ramušu Haradinaju glasove svoje stranke za predsednika i da oni neće podržati ni jednog kandidata za predsednika ako to nije njihov predlog.

Da je kojim slučajem Veselji dao takvo obećanje, Hodžaj kaže da bi pitanje predsednika Kosova bilo zatvorena tema, odnosno Haradinaj bi bio izabran.

„Istina je da Kadri Veseli nikada nije obećao Ramušu Haradinaju da bi mogao imati podršku DPK da postane predsednik. Da je postojalo obećanje Veselija, uopšte ne bismo imali ovu temu. To bi bila zatvorena tema, jer odluke koje su u prošlosti donosili Kadri Veseli ili Hašim Tači, mi kao poslanici DPK nikada nismo dovodili u pitanje“, kazao je Hodžaj za TV Klan Kosova.

Hodžaj je potvrdio da je planiran sastanak sa liderima vladajuće koalicije na dan kada je Kadri Veseli putovao u Hag, ali je dodao da bi tadašnji predsednik DPK na tom imao isti stav kao i oni sada.

„Koalicioni partneri i Ramuš Haradinaj moraju da shvate da DPK ostaje u opoziciji. Ne tražimo da odredimo način i ime izbora predsednika, ali ako oni traže naše glasove, onda mislimo da bismo trebali imati pravo na naš predlog“, kazao je Hodžaj.

On je rekao da je zatvorena tema da DPK može glasati za kandidata za predsednika, što nije predlog stranke koju trenutno vodi.

„Ne samo u odnosu na Ramuša Haradinaja. Za DPK je zatvorena tema da ako koalicioni partneri zatraže od DPK da glasa za jednog od njihovih kandidata, nećemo glasati ni za kandidata DSK, ABK ni Socijaldemokratske inicijative. Ako dođe do sastanka parlamentarnih političkih partija radi razgovora, spremni smo da sednemo i razgovaramo. Na sastanak idemo sa stavom da su koalicioni partneri stranke i da treba da imaju zajedničke stavove i zajedničke ciljeve. Nije naša dužnost kao DPK da sa njima usaglašavamo svoje stavove“, kazao je Hodžaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari