Hoti: Odluka Ustavnog suda Kosova će biti poštovana bez ikakve rasprave o njoj 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da pozdravlja odluku Ustavnog suda i da će ona biti poštovana bez ikakve rasprave o njoj.

On je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što je Ustavni sud pojasnio da odluke aktuelne Vlade ostaju na snazi i da Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Zahtevao je da se Skupština ne raspusti bez usvajanja budžeta za 2021. godinu i dodao da je na tu temu imao sastanke sa šefovima poslaničkih grupa, koji su, kako je rekao, izrazili spremnost da se ubrza i usvoji budžet za sledeću godinu.

Na pitanje novinara da li će ponovo biti kandidat za premijera, Hoti je rekao da će se o tome razgovarati unutar stranke.

„Razgovaraćemo unutar partijskih struktura, u dobroj smo poziciji imajući u vidu dostignuća ove vlade. Ovo treba proceniti“, rekao je Hoti.

Ustavni sud Kosova je sinoć objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima lice osuđeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari