Hrkalović: Prijem Kosova u Interpol bio bi presedan 1Foto: EPA/WALLACE WOON

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorima Španije, Indonezije i Indije da bi eventualna odluka o prijemu Kosova u članstvo Interpola „predstavljala presedan i politizaciju te međunarodne policijske organizacije“.

Prema saopštenju MUP Srbije, Hrkalović je ocenila kako bi „takva odluka bila opasna po bezbednost, jer Priština nije u stanju da osigura ni minimum bezbednost“ za građane Srbije koji na Kosovu pa se“ postavlja pitanje kako bi onda mogli da kroz članstvo u Interpolu doprinesu svetskoj bezbednosti“.

Ona je ukazala i da bi eventualnim ulaskom Kosova u Interpol „bilo prekršeno međunarodno pravo, pre svega Rezolucija 1244, što bi prouzrokovalo nesagledive negativne poledice po dijalog Beograda i Prištine“.

Takva odluka, kako se navodi, bila bi „u suprotnosti i sa pravilima i procedurama Interpola i narušila bi ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije“.

Hrkalović je podsetila da samo članice UN i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Ambasador Hari Kandu istakao je da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, a mbasador Španije Migel Fuertes naglasio je da će Španija „ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu“, kada je Kosovo povuklo zahtev. Ambasador Subrata Batačardži poručio je da Indija „poštuje međunarodno pravo“ i da će prema tome uskladiti svoje stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari