Hrvatska osudila postavljanje spomen-ploče u Novom Sadu komandantu napada na Vukovar 1Gordan Grlić Radman Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je najoštrije osudio najavljeno otkrivanje spomen-ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar.

Grlić Radman je u izjavi u Rijeci ocenio da je to „skandalozan čin“.

„Vrlo smo iznenađeni i osuđujemo podizanje spomen-ploče ratnom zločincu, ako do toga dođe“, rekao je Grlić Radman na pitanje novinara o nameri da se u novosadskom kompleksu Vojske Srbije otkrije spomen-ploča Bratiću.

Ministar je ocenio da je taj čin suprotan načelnima dobrosusedskih odnosa i da ne doprinosi stabilizaciji.

„Srbija se mora suočiti s prošlošću, agresijom i napadom na hrvatski grad Vukovar“, naglasio je šef hrvatske dilomatije.

Najavljeno otkrivanje spomen-ploče komandatu napada jedinica JNA na Vukovar osudio je danas i vukovarski ogranak vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

„U Novom Sadu će danas biti podignuta i otkrivena spomen-ploča generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa, koji je u napadu na Vukovar poginuo 2.novembra 1991. U novembru koji je mesec tuge i najvećih stradanja građana Vukovara, ovaj čin ne vodi normalizaciji odnosa susednih država, nego još više veliča agresiju na Republiku Hrvatsku i grad Vukovar“, piše u saopštenju koje je prenela agencija Hina.

U saopštenju vukovarskog ogranka HDZ, ocenjeno je da taj čin „predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su u tom gradu poginule za vreme Domovinskog rata“, a predstavlja i „konkretno priznanje Republike Srbije o učestvovanju i vođenju agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku od strane JNA“.

Vojska Srbije je u saopštenju povodom Dana Prve brigade Kopnene vojske, za danas u 13.30 sati najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

Tu nameru u četvrtak je osudila i Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina koja je u saopštenju navela da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara.

To je bila „jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine“, ukazala je Građanska Vojvodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari