Hrvatsko novinarsko društvo: Vučić omalovažava novinare 1

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je način na koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak odgovarao na pitanja novinara u Vrginmostu i istaklo da on u svojoj zemlji sa omalovažavanjem govori o novinarima i da je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj, prenosi N1 Hrvatska.

Društvo je osudilo i nezvanični zahtev iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanje o njegovom govoru u Glini.

Aleksandar Vučić je tokom službene posete Hrvatskoj optužio novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao „Veliku Srbiju“ u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsetio na govor koji se zaista dogodio, navodi se u saopštenju HND.

Prilikom odgovora na novinarska pitanja u Vrginmostu, kada nije govorio istinu optužujući novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je novinarska pitanja uvredama i harangama, ukazuje se u saopštenju.

Vučić tako drsko i sa omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj, upozorilo je to udruženje novinara.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića i podseća ga da je njegova obaveza, kao predsednika države, da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo da novinarska pitanja proglašava uvredama, harangama, niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistine.

U saopštenjuz Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje i nezvanični zahtev iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanje o njegovom govoru u Glini.

Postojanje takvog zahteva njihovoj novinarki potvrđeno je HND zvanično u TV RTL.

Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja sa njegovom političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine, niti unapređenja odnosa dve države, ocenjuju u HND.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari