Igor Jurić: Istina u mom iskazu o pedofiliji stoji u zapisniku u tužilaštvu 1Foto: nova.rs

Igor Jurić, aktivista i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, ponovio je danas tvrdnje da je saznanja o političaru koji se navodno bavio podvođenjem mladih devojaka preneo tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelnika UKP-a Dejana Kovačevića i da je njima rekao njegovo ime.

On je rekao da mu je Stefanović tom prilikom rekao da je o tome „čuo neke informacije, ali da on zna za drugog (političara koji se time bavio)“.

Jurić je gostujući u Utisku nedelje naveo da je današnje saopštenje MUP-a, u kom je Kovačević tvrdnje nazvao „apsolutnim lažima“ naveo da je to potvrda „da još nije vreme da se žrtve prijave“.

„Sve što je vezano za tu priču rekao sam (tadašnjem) ministru unutrašnjih poslova, jer sam smatrao da je to prava adresa i da će žrtve biti maksimalno zaštićene. Sve okolnosti ima tužilaštvo i MUP, sve to stoji u zapisniku u tužilaštvu“, izjavio je Jurić.

Sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da policija na sastanku sa Jurićem nije dobili nijednu informaciju, ni o identitetu moguće žrtve, ni o identitetu mogućeg izvršioca.

Jurić je ipak odbio da potvrdi ili demantuje da li je upitanju predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kog je potpredsednica Stranke slobode i pravde nedavno optužila za podvođenje maloletnica.

Igor Jurić je pojasnio da je to ne čini kako bi zaštitio identitet žrtve, koja se plaši za svoju bezbednost, jer su Večernje novosti dan nakon njegovog razgovora sa funkcionerima MUP-a objavile da će se on sutradan sastati sa porodicom žrtve, a da su te informacije mogli da dobiju ili od njega, ili od Kovačevića, ili Stefanovića.

„Ja sam bio ubeđen da me prate tih dana, a otac (žrtve) mi je svašta rekao… On nije spreman. Bilo bi neozbiljno da kažem da li je to Dragan Marković Palma ili nije“, rekao je Jurić.

On je ocenio i da je njegov potez dao rezultate i da je žrtva za sada zaštićena, jer političar koji je kršio zakon „ne može više da pohvata ko su žrtve“, kao i da je on nakon njegovih tadašnjih medijskih nastupa „prestao to da radi (da podvodi), ali da ne može da spere sramotu“.

„Od kada sam javno govorio, on nije više to radio, a mnogi na političjoj sceni su se pitali ‘da nisam možda ja'“, kazao je Jurić.

On je takođe kritikovao stav da pritisak javnosti može da pomogne žrtvama u ovakvim slučajevima, jer zaštita žrtve treba da joj omogući da svedoči.

„Šta je pritisak javnosti učinio u slučaju Savamala, ‘naplatne rampe’, Krušik, Jovanjica“, upitao je Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari