Ilić: Vlast se plaši novog 5. oktobra 1Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Petooktobarske promene izveli su nezadovoljni građani.

A predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković uspela je da nađe fotelje zato što su među narod bili umetnuti njihovi kriminalci koji su fotelje vratili sada kada su oni na vlasti. To je bila narodna revolucija, a oni se toga izgleda plaše pa sada pokušavaju po svaku cenu da to obesmisle i kriminalizuju, kaže za Danas Velimir Ilić, lider Nove Srbije i jedan od vođa nekadašnje koalicije DOS koja je izvela petooktobarsku promenu vlasti 2000. godine.

Prema njegovim rečima, te dve pronađene fotelje, ukradene iz Skupštine, daleko su manje vredne od vila i stanova koje su „oni“ pokupili pre 5. oktobra i od svega onoga što su oni uzeli sada od kada su na vlasti. „Oni se plaše nekog novog Petog oktobra, kome je Srbija sve bliža, pa sada čestite i nezadovoljne građane pokušavaju da proglase kriminalcima. To je van pameti čime se bavi predsednica parlamenta dok joj država nema granice i dok na pregovore o Kosovu ide predsednik Srbije koga ni Vlada ni Narodna skupština nisu ovlastile za taj posao. Bolje bi joj bilo da se bavi rešavanjem krupnih državnih pitanja nego nađenim foteljama od kojih se pravi sada čitava fama. Oni sve rade da skrenu pažnju sa suštine i stvarnih problema u kojima se ovaj narod i država nalaze“, ističe Ilić za Danas.

Slično Iliću reaguju i drugi predstavnici DOS-a koji smatraju da je cilj pokazivanja dve ukradene pa pronađene fotelje kriminalizacija petooktobarskih promena i da se na tadašnji DOS svali da je organizovao pljačku parlamenta. Tome u prilog kako kažu trebalo bi da ide i činjenica da je jedna od fotelja pronađena u kući narkomana, zajedno sa oružjem i narkoticima. Pojedini sagovornici Danasa čak tvrde da dve stolice koje su vraćene u parlament ne odgovaraju stilu skupštinskog nameštaja, već da je samo cilj „gazdarice Maje“ bio da se skrene pažnja sa nekih danas mnogo bitnijih tema nego što je bila krađa pre 18 godina.

„Lepo je što su predsednica skupštine i njeni saradnici „slučajno“ našli još dve stolice 18 godina kasnije, ali su to iskoristili da još jednom iznesu puno neistina šta se dešavalo 5. oktobra. Apsolutno nije nikakva ideja i plan bilo koga iz DOS-a bio da uradi bilo šta što bi ugrozilo bezbednost građana Srbije ili imovinu, pa prema tome zašto bismo mi rušili parlament u koga ulazimo kao pobednici na izborima, kao većina. To je potpuno besmisleno. Ta krađa koja se desila i paljenje parlamenta je neopravdano, ali to su učinili ljudi koji nisu imali bilo kakve veze sa organizacijom petooktobarskog protesta“, kaže za Danas Zoran Živković, nekada potpredsednik DS, stožerne stranke DOS, a sada predsednik Nove stranke.

On podseća da je nakon 5. oktobra akcijom policije, ali i reakcijom savesnih građana dobar deo pokradenih stvari iz parlamenta vraćen iako su slike vraćene u manjem obimu. „O tome postoje podaci i u policiji, ali i u parlamentu i sigurno je da je predsednica parlamenta mogla da bude upoznata sa tim činjenicama. Nakon toga je napravljen i Fond gde je najveći deo sredstava dala grčka vlada i EU. Nakon obnove Skupština je praktično izgledala mnogo bolje nego pre paljenja, iako nije trebalo da bude zapaljena“, ističe Živković.

Sagovornici Danasa podsećaju da su i ranije ukradene stvari pronalažene, čak na vrlo neobičan način. Jedno vredno delo Dušana Radonjića, iz 1936. godine, pronađeno je na buvljaku na Novom Beogradu, kao i Protokol svih knjiga, koje čine fond skupštinske biblioteke, a neposredno pred 5. oktobar 2004. godine, ispred zgrade na Trgu Nikole Pašića, pronađena je i kutija u kojoj su bila tri platna. Događalo se i da su građani, koji nisu bili svesni vrednosti dela koje poseduju, donosili slike na procenu u Narodni muzej, ili neku drugu instituciju i tek tada je otkrivano da su slike vlasništvo Skupštine. U Dom Narodne skupštine vraćeno je tako najpoznatije delo – „Pogled na kapelu Svete Petke u Šidu“ Save Šumanovića. Knjigu „Protokola Svetoandrejske skupštine“ o zapisima iz 1858. godine svojevremeno je pronašla Milena Nikolić, nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL, koja ju je kupila na buvljaku za 30 dinara i vratila u skupštinsku biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari