Inicijativa NDMBGD: Imamo jako dobre indicije 1Foto: Snežana Čongradin

Imamo jako dobar osećaj i dobre indicije, ali sačekajmo 22 ili 23 časa, pa da se ozbiljno radujemo, rekao je Vujo Ilić, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd u izbornom štabu u Centru za urbanu kulturu.

On je ocenio da i pored toga što izborni proces nije bio fer i demokratski, što se najviše ogledalo kroz uticaje na izbornu volju građana, pritiske na glasače, zloupotrebu medija, Inicijativa je odlučila da pokuša smeni vlast, na, kako je rekao, jedini demokratski način – putem glasačkih listića.

Prema rečima Ilića, Inicijatova je imala 300 kontrola u 11 gradskih opština, a njihovi izveštaji, rekao je Ilić, pokazuju brojne neregularnosti.

– Narušenost tajnosti glasanja, otvaranja kutija pre kraja izbornog dana, neovlašćeno rukovanje listicima neke su od nepravilnosti. Ali, mašinerija kontrole birača je do sada nikada viđena – istakao je Ilić.

Iza toga, kaže Ilić, stoje pokušaji uslovljavanj za nagradu ili kaznu za glasanje. On je dodao da je to primećeno na 25 od 158 biračkih mesta, pogotovo na opštinama Voždovac, Palilula, Zvezdara, ističući da je Inicijatova na rubnim gradskim opštinama imala manje kontrolora, odnosno da se pretpostavlja da su zloupotrebe tamo bile još veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari