Inicijiativa mladih za ljudska prava: Zajedničko obeležavanje zločina nad civilima u Oluji 1

Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj najavile su danas da će nizom aktivnosti obeležiti zločine nad civilima u operaciji Oluja avgusta 1995. i pozvale mlade aktiviste i aktivistkinje, umetnike i umetnice, članove političkih partija, organizacija civilnog društva i predstavnike medija iz Hrvatske i Srbije da se prijave da to zajedno urade.

„Ove godine u dva dana, u Zagrebu kao i u okolini Knina posetićemo mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vjećem razgovaraćemo o zločinima u Oluji i iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da je „ideja da se zajedno aktivisti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju ali saznaju sudski utvrdjene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995) prvog dana putovanja, odnosno 2. avgusta“.

„Glavna komemoracija kojoj ćemo prisutovati biće održana u Donjem Lapcu 3. avgusta, a tokom tog dana posetićemo još nekoliko mesta zločina u okolnim selima“, precizirano je u saopštenju.

Polazak iz Beograda je predvidjen prepodne 2. avgusta, a povratak 4. avgusta iz Zagreba predviđen je poslepodne.

Troškove smeštaja, hrane i prevoza za sva tri dana snose Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska uz podršku Foruma ZFD iz Beograda, rok pa popunjavanje prijave je utorak do 18. časova, za dodatne informacije adresa je [email protected].
.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari