Irinej: Bez SPC mi kao narod ne bismo ni postojali 1

– Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je u poslanici, povodom osam vekova autokefalnosti SPC, da bez svetosavske SPC „mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali“.

„Naš narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, pa ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi. Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta“, poručio je patrijarh Irinej.

On je naglasio da je „vernost Svetosavskom zavetu“ omogućila srpskom narodu da preživi i da ne poklekne.

„Nije dovoljno samo preživeti, poučava nas Zavet: treba uspravno stajati. Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni“, naglasio je poglavar SPC.

On je naveo da je se „u znaku Raspeća i Vaskrsenja Hristovog nalazi sav život i istorijsko trajanje našeg naroda i naše Crkve“.

Kako je rekao, „stradale su svetinje i sa njima kulturna i istorijska dobra“, ali je i pored toga „svetosavski duh čini da i dalje, u istoj meri, Crkva stvara, preobražava i spasava svoju decu“.

„Zato se u nadi molimo da vernost svetosavskom Putu koji u život vodi i Svetosavskom Zavetu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu, Кosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnikâ ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu“, istakao je patrijarh Irinej u poslanici.

Centralno obeležava crkvene samostalnosti, kako je najavljeno iz SPC, obuhvata arhijerejsku liturgiju danas u manastiru Žiča, a zatim odlazak patrijarha Irineja na Kosovo i Metohiju. Planirano je da patrijarh Irinej bude sutra, u ponedeljak, u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu srpskih crkvenih poglavara, održavanje svečane akademije u Beogradu i otvaranje izložbe Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC, u njenom muzeju u Beogradu.

Za početak centralne svečanosti odredjen je manastir Žiča, kod Kraljeva, koji je kao prvo sediše sedište arhipiskopije odredio Sveti Sava, najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje. Sedište Crkve kasnije je preneto u Pećku patrijaršiju i potom u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari