Irinej: Bez SPC mi kao narod ne bismo ni postojali

Ostavite komentar


  1. A kako bi bilo da gospodaru udelite još koje odlikovanje? Što je sigurno, sigurno je!

    1. Polako ima vremena, ne moze ordenje da se deli tek tako, treba povoda, gungule, godisnjice, tv prenosa, treba svako dogadjaj koji se desava, nekako povezati sa drugorodjenim.

      1. Valjda bi, ovima koji vole da duvaju u pištaljku, najnormalnije da SPC bude u sukobu sa sopstvenim državnim vrhom? To je, u očima te srpske moralne sirotinje idealno stanje. Da li postoji nešto u ovoj državi što bi Vama odgovaralo, osim da vas neko „utepa“ sa stotinak evra?

        1. Ti si očigledno mnogo skuplji i samoživiji bot pa te utepaja vlasna služba kao vola u kupus što kažu naši stari. Zato sad tako i zboriš kad god je ugrožena njihova vertikala crkva-rusija-vlast i njihov državni kriminal.

          1. Gospodine „giometar“, vreme je da se unormalite i uljudite. Vaše lične frustracije i probleme nećete rešiti ponašanjem „vola u kupusu“. Pošto ste sa sela, pretpostavljam da znate kako „naši stari“ isteruju tog vola iz kupusa.

        2. Ja mislim da je još pametnije da se svi ujedinimo u liku našega jedinoga i presvetloga patrijarha Vučića. Tako ćemo biti najsrBskiji i najujedinjeniji ikad u novijoj istoriji, a pri tom i napredni. Pa šta ćeš više!

          1. Ne, ja imam još bolji predlog? Zbog mržnji prema Vučiću hajde da mrzimo sve one koji ga ne mrze tako „lepo“ i pasionirano kao mi?! Zbog mržnje prema njemu treba da mrzimo Crkvu, Fontanu, Beograd na vodi, Grdeličku klisuru i sve ono što se desilo za vreme te omražene ličnosti. Od toga ne može više i bolje, zar ne?

          2. Još 21.12.2018. god. čovek lepo rekao: „Mene je jako velika čast da je mene patrijarhat Ironija, Aronija, Urineja, predložila mene da ja budem srpski Kraljević Marko.“

        3. A kada to SPC nije slepo podrzavala drzavni vrh? Da nisu mozda poznati po dostojanstvu I principijelnosti? Kada su Bugari otvorili arhive tajne policije vise od pola vladika su bili saradnici. Bojim se da bi kod nas bilo I vise od toga. Zato se te arhive strogo cuvaju.

          1. SPC je stradalnička crkva i uvek je snosila sudbinu sopstvenog naroda. Inače, uvek se oduševim kada e neko poziva na bugarsku principijelnost. Oni su baš poznatri po tome, zar ne?

        4. Meni bi bilonormalno da SPC placa porez drzavi, jer ado imaju pare za luksuzne stanove, automobile, bilo bi lepo da i vole i postuju svoju drzavu i placaju porez.

          1. I ja mislim da bi Crkva trebala da plaća porez ali, priče o njihovom bogatstvu i luksuznom životu predstavljaju praznu demagogiju, koja je tako karakteristična za naš narod. Pretpostavljam, da ste, zbog tog luksuza, barem ,jednog od svoje dece upisali na Bogoslovski fakultet, kako bi lepo, bogato i ugodno živeli od obavljanja te profesije? Nemojmo da se lažemo, to nije zdravo a ni normalno. Najveći deo sveštenstva živi životom svoga naroda. Ni bolje ni gore.

      2. Znas kako drugom zvuci ovaj Irinej,iz drugacijeg okruzenja slobodnog ,strasno ,pokusavam duboko uroniti u stari zavjet novi ,,I neide mi uglavu,Srednjovjekovno razmisljanje,Nekoliko pita gledam neke njegove izjave,,80% nikakve Veze nema sa Bogom Pokorenjem ,ovako Da vrh Duhovnog i hriscanskog poslanja,Otvoreno tvrdi da su narodi oko njrga nastali od njega samog,U Vjekovnoj ugrozenosti Srpstva ,nema od koga nije ,i of Arhandjela samog,Tacno se vidi zlo kako isijava iz njegove svake recenice,Boze me oprosti al ovo je Sotona pravi ,Mjesavina njegove retorike,Cas Fasizam ,cisi isijava,Nacizam , cas prelazi u Religiski Nacionalizam ,Do Srpskog Vekovnog Svi srbi u jednoj drzavi ,A kaze 9 vekova Srpske autokefalnosti ,koja je promedjena sa Naciom svih srba ,i da nebi ove prve Srba kao nsroda nebi bilo ,samim tim i nacije,A onda proguglas i nadjes zvanicnu informaciju Drzave Srbije kada je Postala Srpska pravoslavna Crkva ,slago hristo sotona za barem 750 god

  2. Rece i osta ziv! narocito ove sadasnje,ni svoje obaveze prema drzavi ne izmiriju,porez.

  3. Možda bismo bili katolici.
    Šta njima fali?
    Iz naše perspektive, katolici su mnogo više solidarniji od pravoslavaca.
    Moze biti da bi nam bilo bolje.

    1. Pa i Rastko Nemanjić se rodio kao katolik, šta fali.
      Premda Srbi imaju svoju religiju i Peruna tako da judejska sekta nije opcija.

  4. Ajde????? Ko kaze??? Ok,bili bi smo katolici, muslimani, indusi, ili ateisti. Ni vi u SPC bez para koji vam narod daje i drzava , ni vi ne biste vozili dzipove, i najnovije automobile, imali vikendice na sve strane, stanove za svu decu i unucice. A kada ce da vam uvedu fiskalne racune, pa da konacno znamo sta gde i koliko kosta? I jos nesto zasto se u ponekim manastirima naplacuje ulaz???

    1. A da li su to to rekli ono koji idu u manastire jer koliko vidom ti ides samo u ambasade

  5. Nisam bas siguran, Vasa Svetosti. Kao narod bi smo prestali da postojimo samo ako vas Vucic prestane da se ‘bori’ za nas, barem po onome sto Vi mislite i govorite. Sigurno je da ce vam uz njegove ‘planove za Kosovo’ jedna ‘reformisana’ SPC, sa Peckom Patrijarsijom u ‘Velikoj Albaniji’ pomoci u tom plemenitom nastojanju?

  6. Bugari bi se zvali Bugarima i da su katolici. SPC je koliko cuvala taj nacionalni identitet u isto vreme i ogranicavala. Ako si musliman, katolik, protestant, ateista – onda nisi Srbin/Srpkinja? To onda nije nacija, nije cak ni narod, pleme, to je verska grupa. To tako ne primenjuju ni Jevreji. Da li bi Srbi postojali i bez SPC? To je sbbkbb. Mozda bi danas Irinej bio Papa a ne Fanja? Barski nadbiskup je i danas Primas Srbije.

    1. bravo za komentar upravo tako koliko su dobro štitili srpstvo nebi rekao,mi nebi danas imali izvedene nacije nastale od srba,Kod SPC je pravoslavac =srbin,a ostali otpadnici od pravoslavlja nisu srbi.Po SPC nama su preči rumuni, bugari ,grci i ostali pravoslavci jer tobože što smo iste vere oni su nam braća,a srbi katolici srbi muslimani oni su nam neprijatelji.

      1. Da. To je ono što sam hteo da napišem. Šta je važnije nacionalno biće, ili versko izjašnjavanje. Saslužnost SPC što nas je ovoliko koliko je velika, a to koliko je manje, mnogo manje nego što bi nas bilo da su normalni. Njihova tvrdnja da je pravi Srbin samo pravoslavac je divela da smo se odrekli Srba katolika, Srba muslimana, kao i Srba ateista. Odrekli smo se i teritorija na kojima oni žive i gurnuli ih drugim narodima. Razmuslite malo i tome.

  7. Patrijarh bruka srpski narod dajući Vučiću odlikovanje,a jeste crkva jedna od stvari koja nas je održala,ali sad je crkva postala za koja će unštiti srpski narod.Vučić nas ionako deli sad je počela i SPC.

  8. Ne dopada mi se insinuacija da mog naroda ne bi bilo bez sekte koja se zove SPC. Ako se ne varam ne postoji nijedna hrišćansta crkva na svetu koja ime Isusa Hrista gura na stranu a kao svoj osnov postojanja ističe jednog princa koji je postao monah pa prekršio monašku zakletvu i postao pop-političar. Valjda smo zbog toga 2 puta prokleti iz Vaseljene. – Čude me – kaže o Savi njegov šef arhiepiskop Dimitrije Homatijan – i iskreno ne verujem u glasove koji do mene dolaze, da više voliš lepe žene, rujno vino i brze konje nego molitvu.

    1. Ako mozemo malo da te prekinemo u lupetanju, … Vrhovni Poglavar britanske Anglikanske Crkve (i ‘vrhovna svestenica’) je Kraljica Elizabeta 2., sto najmocniju Protestantsku Crkvu na Planeti svodi na ‘privatni porodicni klub’ vladajuce britanske Dinastije, prema tvojim nadasve obavestenim zapazanjima, … sto u kontekstu u kome je gorepomenuta crkva osnovana, apsolutno i jeste!?

      1. A jel se pripadnici Elizabetine crkve kunu u isusa Hrista i njegovog oca ili u Elizabetu, kao što se naši sektaši kunu u svetog savu i umesto da pevaju Hristu oni na silu teraju decu raznih nacionalnosti da „uskliknu savi nemanjiću“? Tebi nešto ozbiljno klapara u glavi.

  9. Bolje bi vam bilo da pojačate diplomatiju i olakšate pritisak na pravoslavlje. Terate inate preko naših ledja. A o ćutanje na Pahomija i finansijske malverzacije vaših uposlenika ne bih sada… hvala vam na ovolikoj brizi za srpski narod, stvarno bi pocrkali bez vaše pomoći.

  10. Možda je u pravu ali to sigurno nije njegovom zaslugom. SPC na čelu sa njim će biti razlog što je Srba sve manje.

  11. Sveto identitetsko trojstvo : pleme, vera, partija, fk nacija. Tudjinstvo – gradjanska drzava, poreska uprava.

  12. Zašto, patrijarhu, ne podigneš glas i očitaš lekciju ovoj domaćoj političarskoj ološi koji su uništili ili trenutno uništavaju i narod i državu? Ako si stvarno narodni pastir, a ne srebroljubac to bi trebao već danas da uradiš, a ne da im deliš odlikovanja.

  13. Patrijarh Pavle je bio poslednji crkveni velikodostojnik koji je verovao u Boga.
    Ovi veruju samo u džipove i lovu.

    1. Patrijarh Pavle je bio dobar čovek, koji ništa nije uradio da stane ološu na put. A mogao je i trebao je.

  14. Komunisti su u pravu:Religija je otrov za radniču klasu!-(A neradnici su AV botovi!)

  15. Srbi su postojali i pre SPC i pre hriscanstva, to valjda zna svaki iole obrazovan covek.
    Crkvu postujem i volim da uvek kad sam u zemlji obidjem manastire i ponosan sam.Ali Srbi su mnogo veci pojam od same danasnje Srbije i SPC.Ne ucimo pravu istoriju,svaka zvanicna istorija nam pocinje sa Nemanjicima.Pre toga smo spavali u pecini sa medvedima?

  16. Bilo je Srba od Lepenskig Vira do dana danasnjeg i bice ih uvek. Postojanje SPC je samo obelezilo najjadniji i najtizniji deo srpske istorije bas zbog tog izjednacavanja verskog i nacionalnog opredeljenja. Biti Srbin znaci mnogo vise od pravoslavlja ili bilo koje druge religije.

  17. Napredno ispiranje mozga traje svakog dana, 24 sata. Od svih treba napraviti bespomoćne ovce i podivljale huligane, o kojima će posle da „brinu“ polupismeni naprdnjaci i popovi. Što će da nam bude supeeer!

  18. Bez NAS ne bi bilo čitavog jednog naroda. Nema li u takvoj izjavi puno gordosti? Nije li gordost smrtni greh?

  19. Da neki sveštenik u Švedskoj izjavi ovako nešto, njega bi najpre ismejali a posle poslali u ludnicu…

  20. A da probamo? Npr. da zatvorimo sve popove, đakone, arhimandrite, mitropolite (sa sve Nj.Sv. na čelu) u crkve i manastire i narodu zabranimo ulazak na nedelju dana, pa ako preživimo, znači da neko tu debelo masti. Čak podozrevam, grešna mi duša, da bi se isti taj narod pitao „Kako se ovoga nismo ranije setili?“.

    1. Da je Hitler živ imao bi šta da nauči od tebe ali nisi usamljen primerak pa nam je zato i ovako. Ako zatvaraš crkve zato što trenutni vladari brljaju onda zatvori i višestranački sistem jer trenutni vladari brljaju. Zabrani i fudbal jer prvi ljudi brljaju. Može do sutra ovako ali Srbima nije zanimljivo da žive normalno nego hoće da iz obezboženog naroda izađu sveti ljudi i da vladaju. Ne, ološalim narodom vladaće ološ jer smo tako hteli, oni dobri i pozvani su se sklonili i rekli- neka, vidi Bog. Pa evo video je, i ispoštovao naše želje i odluke.

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.